Column

Wil jij in het 2e elftal? Of wil jij nóóóg beter worden?

Mich

 

Vanmiddag een gesprek gehad over die 2e elftallen. Voorstander om van 2e elftallen Jong FC.....Op te zetten, waarom. Na de A periode is het niet zo makkelijk om in het 1e te komen? 2e Elftallen worden vaker door spelers gemeden en zien hun toekomst vervliegen.....Maak Jong.....elftallen voor spelers die verder worden opgeleid. Je opleiding is na de A tijd nog niet klaar. Clubs ga over tot Jong....teams/elftallen en leidt hen op met capabele trainers tot hun 23e. Ouder dan 23?

Daarna is het jammer...niet meer in aanmerking voor het 1e. Vaak zie je bij 2e teams gedemotiveerde spelers, trainers zonder diploma en maak een complete competitie van minimaal 22 wedstrijd activiteiten...........met gediplomeerde trainers......clubs? Investeer in je toekomst!!!

Column: Ik kan het mij niet voorstellen

Friesland

Vrijdagavond is eigenlijk wel een een hele mooie avond, met vier man naar Friesland en dan training geven aan Friese jongens bij sv Mulier met Friese namen die we amper kunnen uitspreken. Wij leiden op vanuit het westen en dan in het verre noorden ons ding doen. Hoe leuk is dat, andere omgeving, andere clubs, andere mensen maar één ding blijft echt gelijk, de kinderen.

Alleen de namen zijn anders, want je hebt te maken met een Gjelt, een Durk Pieter en zo zijn er namen die wij in het westen niet kennen. Maar één is gemeen, het voetbal en dat is echt niet anders dan bij ons in het westen.

Iedere trainer heeft zijn eigen groep van 8 a 9 spelers en speelsters van gelijke leeftijd per groep en de één komt van sv Mulier, LSC 1890 Sneek, sc Franeker, vv Makkum.....en dan komen de jongens. "trainer zaterdag moesten wij tegen......"een friese club die wij niet kennen en steken van wal hoe het ging. Kinderen vertellen graag.

 

Training

Na het enthousiasme voor de training moesten we toch echt om zes uur beginnen. We trainden op het groot houden van de ruimtes bij balbezit en proberen op te bouwen en uiteindelijk tot scoren te komen. 

Misschien is onze visie niet direct van een voetbalschool, in feite vind ik dat een eng woord want ik heb geen samenwerking met een school, dus waarom het woord "school"? Ik wil dat niet, doe dat niet en ken helemaal geen scholen in Friesland laat staan kinderen bij ons huiswerk maken en dan gelijk ook effe lekker trainen.

Dat doen ze bij profs maar dat zijn we niet. En daar trainen ze ook vaker. 

 

Maar wat ons allen is opgevallen dat kinderen wel snel leren. Je kunt ze tureluurs draaien met techniek, maar als een kind compleet verkeerd staat bij balverlies dan heb je aan die techniek ook geen moer. Ja met techniek krijgen ze meer zelfvertrouwen hoor je vaak zeggen. Nou wij zagen een ander zelfvertrouwen.....de keeper kad de bal en de spits, een klein ventje met een echt Friese naam Jurre, liep de ruimte in en kreeg de bal van de keeper in diepte aangespeeld en scoorde en die Jurre begon me een partijtje te juichen? Hij kreeg er gelijk zefvertrouwen van en je zag hem groeien in de partij.. Gelijk de compliementen uiteraard van de trainer....daar doe je het voor....eerst samen besprolen hoe snel we de spits kunnen bereiken....welk zelfvertrouwen vind jij nou belangrijk? Een pion voorbij pingelen of vanuit de wedstrijsituatie direct door een goede diepe bal weten te scoren. Nou ik weet wel het antwoord, maar iedereen mag zij mening ventileren.

 

Ik kan het mij namelijk niet voorstellen dat kinderen allerlei technieken leren en dat snel onder controle hebben, zeker niet bij kinderen die op een lager niveau voetballen, of is het alleen weggelegd voor toptalenten?

Prettige zondag 

 

 

 

 

Beste ouders

1-617

Beste ouders,

 

Ja dat vraagt iedereen zich wel eens af. Het is natuurlijk een verdomd leuk spel die wekelijks door kinderen, senioren, zowel meisjes als jongens wordt beoefend. Zoveel mensen zijn op zaterdag of zondag bezig hun of haar hobby uit te oefenen. Hoe leuk is dat, maar ook hoe gezellig is dat? Maar is dat de bedoeling van voetbal? Het moet vooral leuk en gezellig zijn. Hoor je veel om je heen, als ze maar leut hebben met elkaar. Als dat zo is, waarom gaan veel ouders dan zo op in een wedstrijd? Waarom weten ze alleen de negatieve zaken te benoemen? Het ging toch om de leut? Als ze het maar gezellig hebben? Ook bij de D4 of B2. Als het maar leuk is en vooral dat ze plezier hebben. Ja maar wat is plezier? Nou gewoon, het moet leuk zijn en vooral gezellig. Zo vaak hoor en zie je dat, onderwijl scheldend omdat hun kind niet doet wat gevraagd is om zeven uur ‘s morgens voor de wedstrijd tijdens het ontbijt.

 

Leren

Kinderen willen heel graag trainen en leren voetballen, tenminste dat denken wij namelijk. Hoe vaak maak je niet mee, dat kinderen bij een club 3 keer per week mogen trainen. Is niet nodig, 2 keer in de week is genoeg als ze het maar gezellig en leut hebben. Nou ik zal je vertellen dat elk kind, hoe uniek ook, beter wil worden. Is dat erg? Nee natuurlijk niet. De KNVB leidt niet voor niets op? Wie leiden ze dan op? Vrijwillig kader en trainers om je kind nog beter te leren voetballen,iets wat ze graag willen. Maar als de ouders het kind niet kunnen  brengen dan maar niet. Maar het kind wil zo graag. Of ze brengen het kind naar de training, met spoed uit die auto wanat ik moet nog de boodschappen halen bij de Appie Hein. Doordeweeks is de beleving ver te zoeken, kinderen trainen, willen beter worden, maar moeten “bijna” zelf zorgen dat ze op trainen komen maar op zaterdag mogen ze horen wat ze verkeerd doen.

 

Positiviteit

Laten we eens met ons allen postitief doen. we doen het voor de kinderen toch? Die staan centraal, die willen beter worden, meisjes en jongens, laten we dat allemaal positief benaderen en laat kinderen vooral fouten maken, want word je daar juist niet beter van? Oh ja we willen dat ook meer gaan aanhalen tijdens ons Pupillentrainers Congres op 28 februari in Aalsmeer, omdat wij het voor het kind doen en nodigen zelfs ouders uit om te kijken naar deze grote presentatie en leren omdenken in dit proces. We zitten daar echt niet voor de leut en gezelligheid maar ook om jouw kind te helpen in hun of haar ontwikkeling. Vind je dat erg? Nee toch. Een leuk en gezellig weekend alvast.

Koop of Opleidingsclub?

 

VTOC8Wat kun je je af en toe ergeren aan die clubs en sites die geweldige meldingen doen welke spelers er gecontracteerd zijn voor komend seizoen. In feite walgelijk, dan gaat het niet om 1 of 2 spelers, maar een compleet bataljon.

Doe de jeugdopleiding dan maar achter slot en grendel en laat dromen van kinderen voorbijgaan. Want kinderen zijn toch niet belangrijk. Als TJC mocht je meemaken dat je in de ene ruimte moeite doet om kader te behouden voor het nieuwe seizoen voor een gevulde koek en de deur ernaast een TC onderhandelt met een speler van het eerste tegen belachelijke bedragen. En nog hoorbaar ook. Wat denk je dat trainer tegen mij zei? Laat maar ik ga niet meer verder. Wanneer stopt die waanzin.

Of vinden de heren in het pluche dat enorm lekker een team op het hoogste niveau te hebben? Voor wie dan? Voor die paar toeschouwers? Voor hun eigen leden die totaal geen binding hebben met het 1e elftal? Voor wie? Is het een schande als je op lager niveau voetbalt? Jullie zijn amateurverenigingen! De heren pluche schijnen erop te kikken. Ik ben blij dat het dan ook goed gaat met menig topklasser of hoofdklasser. De schulden vliegen om je oren, de belastingdienst heeft inmiddels zijn weg gevonden en clubs als Joung Boys, WKE en VVA ’71 redden het niet meer.

Gelukkig denk ik dan, gaan ze wakker worden en meer de tijd besteden aan de jeugd? Krijgen die eindelijk eens de waardering waar ze recht op hebben? Mogen hun dromen uitkomen? Mag het kader weer serieus genomen worden? Worden ze überhaupt bij deze verenigingen wel serieus genomen? De crisis komt voor dit soort verenigingen op het juiste moment. Saneren met die handel en teruggaan naar de opleiding en die mag best wat kosten. Investeer in trainers/coaches, materialen, opleidingen, bedenk activiteiten, doe aan binding, betrek je bovenbouw bij de onderbouw.

We praten zo vaak over respect. Is er respect naar je eigen kader? Laat ze maar aanklooien, de kinderen worden immers bezig gehouden. Bezigheidstherapie. Dat kun je de trainers niet kwalijk nemen, die weten niet beter. Maar worden ze wel geholpen op het veld. Krijgen ze feedback? Wat doet de vereniging eraan? Mag niet teveel kosten hoor, alles voor het eerste. Welke club zo nog denkt is gedoemd te mislukken, nee, moet mislukken. Laat ik anders stellen. Elke club die spelers koopt gaat de ondergang tegemoet en hopelijk zien de sponsors dat ook.

Marcel Wagenhuis

Is de aanval de beste verdediging?

1-865

We hebben dit seizoen toch wel weer een klassieke tweestrijd meegemaakt met Ajax en Feijenoord en in mindere mate PSV. Eindelijk is het weer zover gekomen. Beiden met mooi en fris aanvallend voetbal hebben het aantallen bezoekers van wedstrijden maar ook de uitwedstrijden doen stijgen.

Als je kijkt naar spelers die beide clubs hebben kunnen inkopen is dit een gouden greep geweest. Natuurlijk er is altijd wel wat aan te merken , maar toch, voor onze Nederlandse begrippen hebben de meeste spelers het vrij goed gedaan en talenten hebben hun marktwaarde verhoogd. Hoe komt dat nou zou je zeggen.

Hebben we soms innovatieve trainers aan het werk gezien die met het beschikbare materiaal binnen hun visie het maximale rendement hebben gehaald?

Hebben ze talenten door laten stromen? Of heeft het puur met een mix van factoren te maken?

 

Kalmte

Natuurlijk de spelers renderen op het moment dat het rustig is, zowel binnen de bestuurlijke lagen, maar ook bij het technisch management. En dat klopte bij beide verenigingen. En het zijn nog verenigingen met een structuur van opleiden vanaf de jongere jeugd tot met de A junioren.

Maar kijk eens naar de trainers, Peter Bosz en Giovanni van Bronckhorst, 2 innovatieve trainers die het na hun periode bij AJAX en Feijenoord zeker bij goede clubs gaan terecht komen.

 

Aanvallen

Beiden hadden en hebben een aanvallende visie waarbij de bal snel rond ging en continu de vrije man kon worden aangespeeld. Veel bewegende spelers, die juist renderen op postities waar ze het beste tot hun recht kwamen. Heerlijk om naar te kijken. Maar waar wij als Nederlanders het aanvallende voetbal hoog hebben zitten en het verdedigen een broertje dood aan hebben kwam binnen het aanvallende voetbal het verdedigen tot uiting. Niet altijd, maar in de meeste gevallen wel. Op het moment van balverlies of bij de opbouw van de tegenstander zag je direct dat spelers, maar dan ook alle spelers, druk gingen zetten, daar waar de bal was en vaak was dat op helft van de tegenpartij. Zelfs internationaal heeft dat veel lof geoogst voor de gedurfde manier van spelen bij AJAX.

 

Goh wat geeft dit de burger weer moed en zin om naar te kijken. Als we weer zo gaan opleiden binnen ons voetbal, binnen ons amateurvoetbal weet ik zeker dat er weer leuke tijden aan gaan komen.

Daarom feliciteer ik mede namens Voetbal Totaal Peter Bosz en Giovanni van Bronckhorst met hun opvatting en visie over voetbal.

 

Nu wij nog als jeugdtrainers om dit bij de kinderen te realiseren, waardoor ze nog meer plezier gaan ervaren binnen het spelletje wat voetbal heet.