Voorzitter in het nieuws

Mijnheer de voorzitter, mag ik u iets vragen?

Deze beleefde vraag viel mij afgelopen zaterdag ten deel en werd gesteld door een voor mij onbekende dame. “Ik wil graag een poster ophangen voor het WK voetbalzaal toernooi. Kan dat beneden? Ik moet wel helaas meedelen dat dit toernooi voor het laatst georganiseerd wordt?”.

 

De oorsprong van dit toernooi ligt bij v.v. Lyra en op veiling Westerlee. Doordat het organisatorisch niet meer mogelijk was om dit op de veiling te organiseren is het vele jaren geleden verhuisd naar v.v. Verburch. Dit geweldige evenement voor de jongste voetballers gaat verdwijnen. Een toernooi waar je de “echte” voetballertjes ziet is het leukste zaalvoetbaltoernooi om te gaan kijken en dat vinden vele bezoekers van dit drukbezochte evenement. Dit is eeuwig zonde. De reden hiervoor is dat men geen opvolgers kan vinden om dit tweedaagse evenement te organiseren. Ook hier al geen vrijwilligers meer. Volgens deze dame, welke nauw betrokken is bij de organisatie, is alles gereed. Een draaiboek om van te smullen, scheidsrechters die hier graag willen fluiten, prachtige locatie met goede voorzieningen en horeca. Een toernooi welke door prima sponsoren zich uitstekend kan redden. In mijn optiek mag dit toernooi niet verdwijnen en plaats hierbij de oproep aan alle deelnemende verenigingen om één medewerker te zoeken binnen hun club om dit toernooi te blijven organiseren. Het is pure reclame voor het Westlandse jeugdvoetbal en ben ervan overtuigd dat de spelers hier veel plezier aan beleven. Ik ben heel benieuwd of dit opgepakt gaat worden.

Bron vv Lyra

Even wennen die halve competities, zelfs bij alle jeugdteams....Voetbalclub 2.0...lees verder....

......voorheen was dit alleen bij de pupillen en de meisjes. 

 

Op zich wel een goede regeling, want na de winterstop treft elk team dan gelijkwaardige tegenstanders met mogelijk meer spannende wedstrijden. Tja en je kunt natuurlijk 2 keer per jaar kampioen worden. Gezien de huidige resultaten is die kans nu geloof ik niet zo groot.

Vanuit Lingewaard Sport is er een bijeenkomst geweest met alle sportverenigingen. Er is aandacht voor de open club gedachte en de lopende initiatieven vanuit SWL. Samen met de gemeente is er de wens om de huur van accommodaties te harmoniseren. Nu blijkt er veel verschil te zitten tussen de diverse clubs. Ook is stilgestaan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Samenwerking met straks het nieuwe college is voor Lingewaard Sport en GVA natuurlijk belangrijk.

Onze aanvraag bij de RABO voor de nieuwe verenigingsondersteuning krijgt een vervolg. De nieuwe wijze van sponsoring door de RABO is in de vorm van ondersteuning met kennis en inzet van mensen. Samen met NOC-NSF is dit programma opgezet en gaan wij als GVA met ze in gesprek. Onze veranderingskoers met GVA Open en Sportdorp Doornenburg spreekt ze erg aan en daar willen ze mogelijk bij helpen.

Als ik naar buiten kijk en de eerste sneeuwvlokken van deze winter naar beneden zie komen realiseer ik me dat we ook bijna de winterstop in gaan. Even het voetbal op een laag pitje en meer aandacht voor familie en vrienden. Voor de meeste teams betekent dit een maandje geen voetbal. Hopelijk blijven de leiders en trainers actief om in deze periode met hun teams leuke activiteiten te doen. Zaalvoetbal is dan voor de hand liggend en zeker voor de jeugd goed in te plannen.

 

Wilko

Voorzitter GVA 

Bron GVA

Noodkreet van een jeugdvoorzitter

Ik stop ermee… Omdat ik het nu niet leuk meer vind.

Ruim 25 jaar ben ik bezig met jeugdvoetbal, als trainer, coördinator, scheidsrechter, kampleider en bestuurslid. Vele jaren heb ik met plezier en in samenwerking met andere vrijwilligers en ouders, kinderen hun hobby, voetbal, laten uitoefenen.

In die ruim 25 jaar is er natuurlijk heel wat veranderd. Ik heb er nooit veel moeite gehad om mezelf aan te passen, omdat de spelersgroep, de organisatie of zelfs veranderingen in de maatschappij daarom vroegen. Maar de laatste jaren worden er geen veranderingen meer van me gevraagd. Nee, er worden zaken bij me afgedwongen:

-Mijn kind moet hoger spelen of in ieder geval een kans krijgen. 
-Als ik niet in dat team mag spelen, stop ik ermee. 
-Vrijwilligerswerk, daar heb ik geen tijd voor, laat een ander dat lekker doen.
-Excelsior'20 moet zorgen dat er een trainer voor mijn kind is. 
-Wij willen meer trainingsruimte. 
-Mijn kind heeft recht op een goede trainer.

En dit alles zonder te kijken of dit reëel is of dat er wordt gekeken naar de haalbaarheid voor de vereniging. Daarnaast wordt dit ook nog eens eenzijdig gedaan; dat het team invallers uit een ander team krijgt is vanzelfsprekend, maar wij zijn niet beschikbaar om een ander team te helpen. We willen allemaal dat ons kind zo hoog mogelijk speelt. Zelfs bij de lagere teams willen we doorselecteren op niveau, behalve als het eigen kind daar de dupe van is.

Dit soort eisen zijn inmiddels wekelijkse kost voor de jeugdcommissie en kost deze mensen heel veel tijd en energie. Vaak negatieve energie, want ook al geven we uitleg, zelden wordt dit antwoord als prettig ervaren of zelfs maar geaccepteerd.

Dit heeft mij doen besluiten om uiterlijk 1 jan 2018 mijn functies als jeugdvoorzitter en voetbalbestuurslid neer te leggen. Een lastige beslissing, omdat ik de mensen, waar ik prettig mee heb samengewerkt, met weer een vrijwilliger minder achter laat. In deze afscheidsbrief wil ik u daarom het volgende vragen:

Pak uw eigen verantwoordelijkheid en werk met elkaar samen! Voetbal is een teamsport en de vereniging Excelsior'20 zijn wij allemaal: spelers, ouders, kaderleden en supporters. Als we dat weer met z'n allen onderschrijven, dan maken "vele handen leuk werk".

Remko Dijkmans

 

Bron Excelsior '20

Voor de club R.C.H. waar het allemaal begon

Afgelopen woensdag (15 november) was ik aanwezig bij de presentatie van het boek “JOHAN NEESKENS Wereldvoetballer” in Zeist. 

Ik was er samen met zijn jeugdvriend Ronald Wijers. Ronald en Johan hebben 10 jaar samen in de jeugd gespeeld. Daar waar Johan de wereld in ging, bleef Ronald bij R.C.H. voetballen. Hij doet dit trouwens nog steeds, meer dan verdienstelijk, bij de R.C.H. veteranen. Het was een mooie bijeenkomst, waarin veel werd teruggekeken, het verleden, de historie. R.C.H. heeft ook een prachtige historie, het museum geeft een mooi beeld. Ik koester het R.C.H. verleden maar ben alleen bezig met het heden en de nabije toekomst van R.C.H. 

Johan Neeskens Biografie "Wereldvoetballer"


Vorige week werd de nieuwe Biografie "Wereldvoetballer" van oud R.C.H.ér Johan Neeskens uitgekomen. 
Het boek kopen en R.C.H. sponsoren?!
Bestel ook het nieuwe boek van oud R.C.H.'er en Wereld voetballer Johan Neeskens! Via deze link bestel je 'm eenvoudig bij Bol .com en sponsor je tegelijk ook R.C.H. nog een beetje: http://bit.ly/Boek-Neeskens-via-RCH-Kopen 

Bron RCH

Bestuur stelt Commissie Toekomst & Ontwikkeling Overbos in

Het voetbal is in ontwikkeling. De maatschappij om ons heen verandert. De sociale, culturele omgeving waarin wij ons bevinden is voortdurend in beweging. Is Sv Overbos er wel klaar voor om met deze veranderende omstandigheden om te gaan of gaan we door zoals we dat "al jaren doen"? Wat verwachten onze leden van de vereniging in de toekomst? En wat verwachten wij van onze leden? Hoe kunnen wij met zijn allen onze vereniging toekomstbestendig maken?

Om deze en vele andere vragen te kunnen beantwoorden is er een commissie ingesteld, die het bestuur in deze zal bijstaan en adviseren. De Commissie Toekomst & Ontwikkeling Overbos bestaat uit de volgende leden: Danny Holla, Peter Postema, Stephan Homan en Joost van Hooft

 

De commissie zal zich verenigingsbreed met de volgende aandachtsgebieden bezighouden: voetbalzaken, het facilitair bedrijf en de organisatie. Daarbij zullen o.a. de volgende zaken worden aangepakt: ontwikkelen van een meerjaren plan, vrijwilligersorganisatie, masterplan facilitair en organisatieprocessen. De commissie stelt zich ten doel om zoveel mogelijk leden hierbij te betrekken om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren. Heb je zelf vragen of ideeën, neem dan contact met de commissie op. 

Bron sv Overbos

Huib Rouwenhorst.....Walking Football Heracles....gat in de markt.....

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was dat Yotti Papamelodias van Always Forward. Nu zijn we in gesprek met Yotti Papamelodias, Hoofdtrainer van Always Foward
Nu zijn we in gesprek met Huib Rouwenhorst van Gold Stars Heracles en zijn voorliefde voor Walking Football

 

Na jaren werkzaam geweest bij diverse clubs als WSV Apeldoorn, FC Hilversum en AGOVV? Hoe ben je zo terecht gekomen bij Gold Stars Heracles?

Een verandering in mijn privé leven bracht mij van Apeldoorn naar Almelo. Een nieuw leven in een nieuwe stad. Hoe werk je weer aan nieuw sociaal leven? Augustus 2014 ging Heracles starten met walking football .De kans om op oudere leeftijd weer te voetballen en in Almelo nieuwe vrienden te maken.

 

Hoe bevalt het nu als voorzitter bij Gold Stars Heracles? Hoe zie je de toekomst van het Walking Football?

Het is geweldig om met deze inmiddels ruim 40 man sterke groep te voetballen, de kleedkamerhumor weer mee te maken, de 3e helft te beleven en samen dingen te organiseren.  We zijn een zelfstandige stichting , zijn dus volledig zelf supporting. Hebben een deskundige trainer/coach met oefenmeester 1 diploma, hebben zelf een volledige trainings outfit van Heracles aangeschaft trainen wekelijks en gaan regelmatig op toernooien. Zelfs in het buitenland. Naast een klein bestuur hebben we een activiteiten- materialen- en toernooiencommissie. Al 2 jaar organiseren we een groot internationaal walking football toernooi met deelnemers uit Nederland, België, duitsland en de bakermat van Walking Football Engeland. De samenwerking met de profclub Heracles is uitstekend. We voelen elkaar uitstekend aan. Wij van onze kant leggen al onze nieuwe ideeën eerst voor aan de club teneinde geen tegenstrijdige situaties te krijgen, anderzijds biedt de club ons regelmatig een podium om Walking Football in Almelo en omstreken te promoten. Zo stelt Heracles bijvoorbeeld het stadion voor ons internationale toernooi de Almelo City Cup beschikbaar.

Walking Football is de snelst groeiende sport in Nederland. Inmiddels zijn al ruim 160 clubs verspreid over heel Nederland actief. Dit gaat in de komende jaren zeker nog harder groeien. Het is een gat in de markt . Nu kun je van kinds af aan tot en met je laatste levensjaren voetballen. Er zijn al walking voetballers van boven de 80.

 

Huib: "Je bent met een missie bezig binnen het Walking Football? Wat is die missie?

De uitgangspunten van Walking Football, ouderen in beweging krijgen/houden en het tegengaan van sociaal isolement spreken mij geweldig aan. Vanaf de 1e dag heb ik ervaren hoe mooi en zinvol dit is. Nederland vergrijst is een veel gebezigde term en dit zorgt politiek voor diverse discussies. Het kostenvraagstuk is hierbij een hot item. Hoe hou je ouderen fit waardoor ziektekosten gedrukt kunnen worden? Walking Football maar in bredere zin walking sports is een uitstekend middel. Door de individualisering raken ook steeds meer ouderen in een isolement.  Ook hier kan walking football een bijdrage aan leveren. Je bent en blijft maatschappelijk betrokken en kunt wekelijks uitkijken naar je uitje. Het is niet een bezigheid voor louter oud voetballers. Iedereen die wil bewegen kan meedoen. Wij hebben zelf heel veel deelnemers die nooit of alleen op heel jonge leeftijd hebben gevoetbald. Het plezier staat ook bij toernooien bij ons voorop niet het resultaat. Als we met meerdere teams aan een toernooi deelnemen proberen we evenwichtige teams te maken. Ex voetballers en overigen over de teams verdeeld.  Ik wil de mooie kanten van Walking Football overal uitdragen.

 

Stel je even voor

Ik ben een mensen mens. Samen met anderen iets tot stand brengen is mijn passie. Werken als team aan een afgesproken te behalen resultaat/doel is mooi, geeft energie.

 

Hoe lang ben je actief binnen het voetbal?  Welke functies heb je nog meer bekleed?

Het verenigingsleven is me van huis uit meegegeven. Niet alleen je eigen hobby beoefenen maar ook een bijdrage leveren aan het geheel. Op mijn 17e pupillentrainer, op mijn 19e wedstrijdsecretaris jeugd op mijn 25e secretaris omniverening. Daarna portefeuille seniorenvoetbal, technisch manager, commercie, voorzitter AGOVV.  Nauw betrokken geweest bij start en faillissement 2e avontuur betaald voetbal AGOVV.

 

Het Walking Footbaal groeit gestaag volgens de KNVB. Hoe stimuleer je het verder dat onze senioren meer gebruik gaan maken van deze relatief jonge sport?

Als Gold Stars Heracles geven wij DEMO s bij verenigingen in het verzorgingsgebied van Heracles. Houden samen met het Ouderenfonds voorlichtingen in de regio en adviseren nieuwe clubs over de organisatorische mogelijkheden en valkuilen. Daarnaast werken we nauw samen met 2 zorginstellingen in Twente. Zowel met TMZ als Thuisgenoten proberen we ouderen te betrekken bij Walking Football. Dit kan actief maar ook passief. Wij gaan naar hen toe en tijdens de Almelo City Cup bezoeken ze het toernooi na eerst van een lunch in de businessclub te hebben genoten

 

Waarom eigenlijk Gold Stars Heracles? Je hebt overal gezeten van west naar oost en nu weer het uiterste oosten?

Verhuizing naar Almelo heeft mij bij Heracles gebracht

Zo hebben we vrijwel voor elke leeftijdscategorie wel een voetbalvorm, van jong tot oud....zelfs Voetgolf is in opmars....

 

Zie je ook nog kansen voor Walking Football voor ladies?

Bij diverse teams in Nederland spelen ook dames mee. Beuningse  boys is daar een mooi voorbeeld van.

Voor zover ik weet zijn er 1 a 2 teams met louter dames. Dit kan zeker verder doorontwikkeld worden.

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer of bestuurder?

Gedurende de 90 jaren organiseerde AGOVV jaarlijks voorafgaande aan het seizoen grote wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord, PSV,Barcelona en zelfs het Nederlands Elftal. Duizenden toeschouwers kwamen hier jaarlijks op af. Tegen het Nederlands Elftal zelfs 14.000. Met een geweldig ingespeeld team stonden we jaarlijks garant voor duizenden guldens aan recette en horeca inkomsten.


Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

De laatste jaren in de aanloop naar het hernieuwde profavontuur van AGOVV.  Alle basisafspraken werden in snel tempo teniet gedaan. Ego s werden steeds belangrijker en een hautaine houding zorgde er voor dat samenwerking  tussen de nieuwe proftak  en de moedervereniging steeds moeilijker werd.

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Ik sluit op voorhand nooit iets uit. Voor mij is het belangrijkste criterium zowel in mijn beroepsmatige als mijn vereningsleven altijd energie geweest. Krijg ik er energie van of niet.


Meest bijgebleven trainers, kader (en waarom):

Karel Bonsink bekend als levensgenieter maar een echte professional. Staat voor wat hij zegt . Is straight,maar ook flexibel. Peoplemanager

Gert Kruys  is zeer resultaat gericht. Zet spelers op scherp

Evert Bleuming  heeft veel oog voor details.

Peter bosz rechtlijnig en ambitieus.

Meest bijgebleven voetballers/sters (en waarom):

Hendrie Kruzen weet mede spelers op de juiste wijze op verbeteringen te wijzen. Is toegankelijk eerlijk en heeft oog voor details


MENING

Gold Stars Heracles: Is een verzameling fantastische  “oude “ mannen. Respecteren elkaars afkomst,kunde en levensvisie.


Wat zijn de speerpunten die wilt verbeteren bij Gold Stars Heracles?

Luisteren haha.

Het gedrag is menigmaal erger dan bij pupillen. De trainer staat uitgebreid een vorm uit te leggen en de mannen hebben diverse onder onsjes en zijn aan het geinen. Wat een feest en respect voor de trainer.

 

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:

Je stopt niet met voetballen als je ouder wordt, je wordt ouder als je stopt met voetballen. 

In gesprek met Business Club Aalsmeer

6v6 Gestart bij RKDES

Time out
Time out

"Goh, ik moet eerst maar eens zien wat het gaat worden"zegt Vincent van Aken, trainer van JO9-4."

 Krijg je geen kluitjes voetbal, ik ben benieuwd ben sceptisch maar ik vooraf niet meedoen aan al die heisa wat mensen allemaal vinden. Ik ben alleen bang dat spelers met de nieuwe regels anders omgaan, vernaderingen en hoop dat het geen overloop wordt".

"Maar nu geen mening, ik wil het eerst zien hoe het allemaal in zijn werk gaat"

Langzamerhand gaan we naar veld 3 en zien dat alle velden voorzien zijn van krijtlijnen. Gerard Zuidgeest, jeugdvoorzitter doet in feite de eerste aftrap en vermeldt ook dat veld 3 het vaste veld wordt voor JO9 6v6. Daarom dat we krijtlijnen hebben aangebracht en duidelijke lijnen voor de ouders.

De wedstrijden beginnen en het eerste wat opvalt? Kinderen willen de bal voetbal, voetbal spelen of alleen gaan, of proberen samen te spelen, regelmatig hoor je gejuich en ja hoor weer gescoord. Veel doelpogingen, geen wankklank (nog) maar vooral nog steeds positieve geluiden. Om te kijken hoe het verder zich gaat ontwikkelen en de onwennigheid voorbij is zijn we wellicht 2 wedstrijden verder en wordt het iets als "gewoon" beschouwd.

 

Altijd Zichzelf is Altijd Vooruit geworden

Mich

 

We kennen Michael Buskermolen, de Kudelstaarter van geboorte en jaren AZ speler en jeugdtrainer. Inmiddels is Michael aan de gang bij RKDES en willen we het verhaal over AZ met onze redacteur Warner de Weerd niet onthouden in de periode dat hij bij AZ trining gaf. Op dit moment wordt de AZ opleiding als één van de beste van Nederland gezien. 

 

AZ haalt met Talentenplan en Online Voetbalschool banden met clubs in Noord-Holland aan en verfijnt ook de opleiding zelf steeds meer naar een stukje maatwerk. Altijd Zichzelf is Altijd Vooruit geworden.

 

Het wegvallen van Dirk Scheringa als hoofdsponsor heeft de jeugdopleiding van AZ geenszins in haar ontwikkeling geremd. Niet voor niets heeft de KNVB de Alkmaarse voetbalopleiding bestempeld als beste van Nederland. AZ haalde in het onderzoek, dat elke drie jaar gehouden wordt, een record aantal punten van 5744. Dit op een maximum van zesduizend punten dat te verdienen viel. De viersterren opleiding wordt door de KNVB geprezen op het gebied van onder meer de kwaliteit van de trainers en specialisten, topsportbegeleiding, de accommodatie, de samenwerking met scholen en de ondersteuning binnen de regio.

 

Door Warner de Weerd

 

Kortom, AZ zit in een stroomversnelling naar boven, zowel op voetbaltechnisch als organisatorisch vlak. Het AZ Talentenplan waarmee de samenwerking met de clubs in de regio gestructureerd vorm is gegeven en de Online Voetbalschool zijn daar de meest sprekende voorbeelden van. Van volger naar koploper: een jaar na het landskampioenschap heeft de Alkmaarse voetbalclub ook op het gebied van opleidingen rivaal Ajax afgetroefd. En het eindstation is nog niet in zicht: doel is volgens Hoofd Jeugdopleiding Aloys Wijnker en rechterhand Marijn Beuker nog altijd een HBO-opleiding op te zetten met als richting de opleiding tot profvoetballer. De eerste stap daartoe is gezet: AZ en het Cios zijn een MBO 2-opleiding Sport en Bewegen/voetbal begonnen.

 

Nog maar twee jaar geleden presenteerde De Pupillentrainer/ Jeugdtrainer het opleidingsmodel van de Alkmaarse BVO: de AZ Voetbalvisie. Een handboek dat de relatief kleine AZ-organisatie houvast moest bieden en de richting moest duiden voor de komende jaren. Op het eerste gezicht week dit handboekniet zoveel af van beleidsplannen van andere BVO’s maar wie het boekwerk nader bekeek, viel tussen de regels door de ambitie op die eruit sprak. Zo moesten (en moeten) scouts veel meer details noteren om de technische staf te overtuigen. De reactie van Aloys Wijnker, voormalig HJO, was veelzeggend voor de no nonsensmentaliteit waarmee in de Kop van Noord-Holland verbeteringen worden doorgevoerd.

 

‘Scouts kwamen hier steeds met hetzelfde type spelers en konden hun keuzes niet motiveren. Als ik vroeg waarom ze een bepaalde jeugdspeler talentvol vonden, kreeg ik te horen ‘hij is gewoon goed’. Allemachtig, dat kan mijn oma ook zeggen. ‘Wat versta je onder goed?’, vroeg ik dan door. Waarop ik het antwoord kreeg ‘Gewoon, dat is mijn gevoel’. Zo kun je natuurlijk nooit het kwaliteitsniveau halen dat je als topclub nastreeft.”

 

In de AZ Voetbalvisie kwam in grote lijnen al naar voren waar de Trots van Noord-Holland naar streefde. Kernwoorden daarbij: Een aanvallende speelstijl en een zoneverdediging. De club had toen al het plan om de visie met meer overtuiging op staf en spelers over te brengen. Voor elke training stond al minutieus aangegeven waaraan hoeveel aandacht moet worden gegeven. Zo was er voor de dinsdag voor de D1 (onder de dertien) gepland: dertig minuten passen en aannemen, een kwartier positiespel klein en een 45 minuten positiespel groot aangegeven. Alleen binnen dat kader had de jeugdtrainer ruimte voor eigen invulling van de training.

 

De jeugdopleiding heeft zich sinds 2008 spectaculair verder ontwikkeld. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: Wijnker vindt alleen positiespellen nuttig om de techniek onder weerstand te verbeteren. ,,Je kunt als trainer meestal beter je ideeën in een partijspel, met reële weerstand dus, overbrengen. Of kies voor een systeemoefening (positiespel met een richting erin zoals twee tegen één naar een doel toe, red.). Kies bijvoorbeeld voor een systeemoefening van twee tegen één of drie tegen twee of een partijspel van vier tegen vier waarbij je spelers actief coacht op het maken van keuzes met en zonder bal. Op die manier verbeter je het inzicht van spelers.”

 

Opleidingsvisie

 

Als we meer de diepte in gaan: AZ heeft aan de AZ Voetbalvisie tot in detail doorontwikkeld tot een AZ voetbalhandboek, ook wel kortaf de opleidingsvisie genoemd. Daarin staan onder meer de eindtermen van de onder de twaalf- en onder de dertienploeg beschreven, onderverdeeld in de categorieën ontwikkelen techniek in de vier hoofdmomenten, ontwikkelen speelwijze in de vier hoofdmomenten, snelheid/coördinatie en kracht (tezamen het stukje fysiek) en ontwikkelen mentaal/sociaal/maatschappelijk.

 

In 2008 stonden er vooral generalisaties op papier zoals ‘het verbeteren van het aannemen en verwerken van de bal over de grond en door de lucht met beide benen’ of ‘het verbeteren van het ingooien van de bal’. Nu worden de voetbaltechnische eindtermen, het ontwikkelen van de techniek en de speelwijze, onderverdeeld in niet alleen aanvallende en verdedigende aspecten maar ook de omschakelmomenten worden, naar goed voorbeeld van het 4-Fasemodel (zie op pagina hiernaast, red.), apart benoemd.

 

Met andere woorden: AZ-talenten worden anno 2010 volgens gestructureerde wijze in het aanvallende AZ-systeem vertrouwd gemaakt. Snelheid/coördinatie zijn daarbij van cruciaal belang. Vandaar dat al bij de onder de twaalf-ploeg eisen worden gesteld aan de wendbaarheid van de speler. Zo mag hij niet uit balans raken als hij plots van richting verandert. Stroomt hij naar het onder de dertien-team door, moet hij onder meer coördinatieve vaardigheden op een hoog niveau kunnen uitvoeren. De eisen op het gebied van kracht zijn, gezien de leeftijd van de spelers, minder hoog maar jezelf een x aantal keer opdrukken moet je toch al bij de onder de twaalf-ploeg kunnen. En een speler van onder de dertien moet al één- en tweebenige sprongvormen beheersen. Ook staan in het document de afzonderlijke technische verbeterpunten vet benoemd.

 

Enkele voorbeelden:

 

Daarnaast staan ook vet onderstreept volledig nieuwe eisen in waaraan de AZ-talenten in een jaar tijd –in hun ontwikkeling van de onder de twaalf-ploeg naar het onder de dertien-teammoeten voldoen. Zowel verdedigend als aanvallend:

1 De speler moet in 1:1 duel via de linkerkant en rechterkant de bal kunnen afpakken van en tegenstander

2 De speler moet met zijn wreef van beide benen een rollende bal over de grond en door de lucht kunnen passen over 20 meter Naast de technische ontwikkeling, wordt de D-pupil bij AZ ook verwacht zich tactisch te ontwikkelen.

 

 

Mich2

Michael Buskermolen

 

 

Enkele eindtermen voor de onder de twaalf zijn:

Verdedigend: de speler moet begrijpen dat verdedigen iets is wat je samen doet binnen je linie

Aanvallend: De speler moet kunnen spelen in een 1:4:3:3-speelwijze met een vlak middenveld Met andere woorden, aanvallend wordt de speler gelijk vertrouwd gemaakt met de huisstijl van AZ.

Gaat de pupil naar de onder de dertien-formatie, worden de verdedigende eisen opgeschroefd:

Verdedigend: De speler moet binnen zijn eigen linie samen kunnen verdedigen. In aanvallend opzicht wordt het eisenpakket uitgebreid:

Aanvallend: De speler moet kunnen herkennen wat de beste manier is om te passen, schieten en/of een bal aan te nemen (deel voet, richting en snelheid) en dit kunnen uitvoeren.

 

Verfijning De verfijning in de beleidsvisie heeft ook tot een verfijning van de oefenstofkaders geleid.

 

AZ heeft voor de jeugd vijf trainingsonderdelen benoemd:

1. Techniek verdedigen -Basistechniek

2. Techniek, aanvallen -Basistechniek -Passen & aannemen -Positiespel

3. Speelwijze, verdedigen -Systeemoefeningen -Partijspel

4. Speelwijze, aanvallen -Systeemoefeningen -Partijspel

5. Spelhervattingen -Verdedigen en aanvallen

 

Punt vier, de spelhervattingen zijn in de D-jeugd nog niet van toepassing, net als overigens het bewust trainen op slidings, tackles of het koppen.

De trainingen staan, niet verbazingwekkend, vooral in het teken van het ontwikkelen van de technische vaardigheden van de spelers. Waar in 2008 nog werd gewerkt met minuten, staan er nu percentages. Zoals te verwachten valt, neemt het percentage ‘ontwikkelen speelwijze’ toe naarmate de speler ouder wordt maar AZ wil niet vrijgeven hoe precies de trainingsopbouw procentueel is vastgelegd. ,,We denken een grote stap vooruit gemaakt te hebben”, vertelt Wijnker. ,,Trainers hoeven nu niet meer blind per training een bepaalde opdracht te vervullen (zoveel minuten passen, zoveel minuten een partijspel, etc.) maar kunnen nu op langere termijn ergens gericht naar toe werken. Neemt niet weg dat de gestelde doelen, vertaald in de eindtermen, wel gehaald moeten worden. Als voor een bepaalde leeftijdsgroep bepaald is dat 25 procent van de training uit passen en aannemen moet bestaan, verwachten wij dat de trainersstaf zich daar ook aan houdt. Als bij de partijspelen in een bepaalde jaargang veel één tegen één situaties getraind moeten worden volgens onze voetbalvisie, dan gebeurt dat ook. Afwijken daarvan is niet mogelijk.”

 

Mentaal

Een onderdeel van de eindtermen is nog niet besproken: het mentaal/sociaal/maatschappelijk aspect. Van de D-jeugd wordt al verwacht de goede en minder sterke punten van het team te kunnen benoemen. Van oudere spelers wordt steeds meer een zelfsturende rol verwacht. Dit klinkt als een open deur maar bij AZ zit er meer achter. De samenwerking met het Cios in Haarlem (Nova College) toont de ambitie van de Alkmaarse club aan. Om maar even het persbericht aan te halen: ‘Binnen de opleiding Sport en Bewegen/ voetbal worden jeugdvoetbalspelers van AZ ontwikkeld in onder meer assisteren en instructie geven, begeleiden, samenwerken en klantgericht handelen. De opleiding spitst zich vooral toe op het ontwikkelen van het begeleiden van voetbaltrainingen en het organiseren en uitvoeren van voetbalevenementen. De AZ-jeugdspelers kunnen binnen twee jaar het bijbehorende MBO 2-diploma Sport en Bewegen/ voetbal behalen. Met dat diploma zijn in de toekomst meerdere vervolgopties mogelijk. AZ is zich ervan bewust dat talenten zich zowel binnen als buiten de lijnen dienen te ontwikkelen om uiteindelijk in de maatschappij te kunnen slagen. Het programma van de opleiding bestaat uit praktijklessen met ondersteunende theorie. Er wordt geleidelijk aan steeds meer zelfstandigheid in planning en verwerking van opdrachten gevraagd. Daarnaast is verwerking en samenwerking belangrijk bij het uitvoeren van de groepsopdrachten. De deelnemende AZ-talenten lopen op woensdagmiddag stage bij amateurvoetbalclubs’.

 

Met andere woorden: er wordt de voetbaltalenten een breder platform geboden naast het voetbal terwijl ze toch met hun passie, voetbal/sport, bezig kunnen blijven. ,,Belangrijk voor na hun loopbaan maar ook belangrijk voor de jeugdspeler die het uiteindelijk niet redden”, vat Marijn Beuker de AZ-intenties samen. Om ook de status van HBO te krijgen, professionaliseert de club de organisatie steeds meer. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de technische mogelijkheden. Er is een heuse da Er is een heuse database opgezet waar vorderingen van spelers niet alleen wordt bijgehouden maar ook een rapport wordt opgesteld dat voor het talent zelf inzichtelijk is. Via een inlogcode, die alleen hij en de technische staf kent, kan de jeugdspeler zien of hij op bepaald technisch, tactisch, fysiek of mentaal vlak geslaagd is of niet. ,,En hij krijgt geen zeven of vijf, maar er wordt simpelweg gesteld ‘dit kan je en dit kan je niet’. Daarbij gaat het dus om technische vaardigheden als ‘kan speler x een pass over 20 meter met de buitenkant voet geven’ maar ook aspecten die het privéleven raken. Om er enkele te noemen: hoe is iemands voedingspatroon? Wat is zijn intrinsieke motivatie? Wat is zijn gedrag binnen en buiten het veld?

 

Online voetbalschool

De organisatie AZ is inmiddels zo ver geëvolueerd dat de club ook nadrukkelijk ‘naar buiten’ is gaan kijken waarbij ‘buiten’ staat voor de voetbalverenigingen in totaliteit in Noord-Holland: bestuur, trainers en (jeugd)spelers. Daartoe heeft de club een online voetbalschool Wie naar www.az.nl surft en zich registreert op de online voetbalschool, krijgt oefenstof en videomateriaal tot zijn beschikking. Dat wil zeggen: video-opnamen van systeemoefeningen en partijspelen die de talenten van AZ uitvoeren en de kijker een direct beeld geven wat het nut en doel van de (bal) bewegingen zijn. Maar ook: beleidsmatige en organisatorische artikelen voor de trainer en/of bestuurder. ,,Afhankelijk van hoe je hebt ingelogd, krijg je toegang tot deze documenten”, vertelt Marijn Beuker die bij AZ de man is van de ideeën achter (grote) projecten. ,,Iemand die zich als speler inlogt, krijgt geen toegang tot bijvoorbeeld het 4-fasemodel dat exclusief voor trainers is bedoeld. De Elf Gouden regels (Zie kaderstuk op volgende pagina, red.) zijn wel specifiek voor spelers bedoeld. Zij maken duidelijk hoe AZ een talent wil ontwikkelen tot profvoetballer.” Wie de site bekijkt ziet onderverdeeld naar leeftijdscategorie een behoorlijk aantal oefeningen die nog eens verder met videobeelden verduidelijkt worden. De vraag is wel: wat wordt AZ hier nu wijzer van? Wijnker is hier duidelijk in: ,,Wij willen het voetbalniveau in de provincie en dan vooral de Kop van Noord-Holland boven de lijn Alkmaar-Hoorn omhoog brengen want het spelpeil kan daar nog flink omhoog. Als clubs, trainers en spelers door het aangeboden materiaal op de site er beter van worden, worden wij als club er ook beter van want er worden dan meer potentiële AZ-spelers opgeleid.” Talentenplan Ook op organisatorisch terrein wil AZ de banden met de clubs in de provincie aanhalen via het zogeheten AZ

 

Talentenplan.

De Alkmaarse BVO heeft een systeem ontwikkeld waarbij amateurclubs die met de eredivisionist willen samenwerking een ster, twee sterren of een driesterrenstatus krijgt. Clubs met een ster achter hun naam krijgen uitnodigingen voor seminars en andere bijeenkomsten in het stadion en de trainers krijgen exclusief toegang tot de oefenstof. Clubs met twee sterren achter hun naam krijgen scholingsmomenten op het opleidingscomplex ’t Lood en daarmee een kijkje in de keuken van het AZ opleidingsmodel.

 

Een club met drie sterren krijgt, naast de hierboven genoemde privileges, bij AZ een contactpersoon aangewezen die een aantal momenten in het jaar de amateurvereniging bezoekt en de jeugdopleiding voetbaltechnisch ondersteunt. Wijnker: ,,Nu heeft nog geen enkele vereniging deze status maar je moet dan denken aan de grotere clubs in Noord-Holland. Dat wil zeggen: groot in omvang, qua aantal jeugdleden en het niveau waarop de vereniging speelt. Het moet kortom een vereniging zijn die het in zich heeft veel talenten voort te brengen.”

 

Voortrekkersrol

AZ wil daarnaast ook een voortrekkersrol spelen om clubs onderling beter met elkaar samen te laten werken. Beuker: ,,Wij willen lezingen gaan combineren met discussieavonden. Dat houdt in: één uur een lezing, daarna een uur discussie waarbij steeds na vijf of tien minuten van groepje moet wisselen. Zo kom je steeds met andere mensen in aanraking. Wij willen de avonden doelgroepbewust maken. Dat houdt in: De ene keer snijden we een scoutingsonderwerp aan en nodigen we dus de scouts van de diverse verenigingen uit e de volgende keer is het een beleidsvraagstuk en worden bestuurders geïnviteerd. Mijn idee is, maar dat is nog verre van concreet, een forum op te zetten zodat de discussies en de ideeën die daaruit voortkomen niet beperkt blijft tot deze avonden.” Met andere woorden: op naar een HBO-waardige voetbalinstelling. Misschien dat Altijd Zichzelf zijn naam dan beter kan veranderen in Altijd Vooruit.