In gesprek met trainer

Peter Kommas: "Opleiden en plezier gaan voor resultaat"...als muziek in de oren?

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen  binnen de club. In de vorige editie was dat Remco Roman. Nu zijn we in gesprek met Peter Kommas, trainer van LSVV JO13-1

Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om trainer te worden? Hoe zie je eigenlijk de toekomst van LSVV?
Ik heb maar korte tijd gevoetbald, dat was in de jeugd van FC Huiswaard, een mooie vereniging die helaas niet meer bestaat. Voor mij was het echter uiteindelijk een mindere ervaring, ik speelde in een recreatief team waarbij we regelmatig met 9 of 10 man het veld op moesten omdat er geen volledig team op been gebracht kon worden. Ik kan me niet herinneren waarom dit allemaal niet lukte, maar het heeft mij als kind het plezier in het spelletje ontnomen. Het heeft wel als voordeel gehad, dat ik daar altijd aan terug heb gedacht, en ik mijn eigen spelers boven alles, ieder seizoen weer een leuke en plezierige voetbaltijd probeer te bezorgen. Achteraf heb ik er wel spijt van dat ik destijds gestopt ben met voetballen. Ik ben weer actief met voetbal in aanraking gekomen op het moment dat mijn oudste zoon als D-pupil startte met voetballen bij SV Koedijk. Ik merkte al snel dat ik niet iemand was die wekelijks langs de kant van het veld kon gaan staan zonder mezelf nuttig te maken. Ik hoorde om me heen dat er op allerlei fronten vrijwilligers gezocht werden en zo ben ik in het trainersvak gerold. Het eerste seizoen als assistent en het seizoen erop heb ik zelf een team onder handen genomen. Er zijn later periodes geweest dat ik 3 teams onder mijn hoede had om te trainen, en op de woensdagmiddag nog hielp met de circuittraining, wel druk maar ontzettend leuk om te doen.

Uiteindelijk ben ik zelf ook weer actief geweest in het veteranen-elftal van SV Koedijk en later in de zaal. Helaas is de meerderheid van ons zaalteam dit seizoen gestopt en speel ik op dit moment even niet.

Het is lastig om na zo’n korte periode al in te schatten hoe ik de toekomst van LSVV zie. Het is een mooie warme club, die met het eerste elftal in de eerste klasse op een goed niveau speelt na de promotie van het afgelopen seizoen. In de jeugd zijn er in mijn ogen nog wel verbeteringen te bewerkstelligen, maar ik denk dat onze HJO de juiste man is om hier samen met de (hoofd)trainers de komende jaren aan te gaan werken. Zo is er in oktober en november al een KNVB cursus voor de recreatieve trainers georganiseerd, een goede ontwikkeling.

Peter: "Je was een lange periode werkzaam bij sv Koedijk? Hoezo de sprong naar LSVV?
Ik ben inderdaad zo’n 9 jaar actief geweest bij SV Koedijk, echter op sportief gebied had ik meer ambities dan de club mij wilde bieden. Ik ben derhalve om mee heen gaan kijken of er een vereniging was die mij wel verder kon helpen hiermee. Eigenlijk heel onverwachts kwam de vraag van LSVV of ik interesse had om als hoofdtrainer van de JO13/12 aan de slag te gaan. Daar heb ik geen moment over na hoeven denken, en na een goed gesprek hebben we snel de knoop doorgehakt.

Zie je verschillen in beide verenigingen? Wat is je meteen opgevallen bij LSVV?
Het grootste verschil is dat LSVV een echte voetbalvereniging is, en SV Koedijk een omni-vereniging. LSVV stort zich met man en macht op het voetbal en daar draait ook alles om het voetbal. SV Koedijk moet zich op meerdere takken van sport richten en dat is voor de voetbalcultuur binnen de vereniging niet altijd even gemakkelijk. Wat me opgevallen is bij LSVV is de goede communicatie, mooie accommodatie en prima verzorgde materialen voor alle elftallen.

Hoe ga jij om met je spelers? Werken jullie met een beleidsplan of train jij volgens je eigen visie?
Bij LSVV ligt een jeugdplan wat goed op één lijn ligt met hoe ik zelf over het spelletje denk. Dus als je het zo bekijkt dan train en speel ik conform de visie van de vereniging. Wat mij tijdens het eerste gesprek enorm aansprak, was het verzoek aan de hoofdtrainer om ook de recreatieve jeugdtrainers van zijn/haar leeftijdscategorie te ondersteunen waar nodig, eventueel te helpen met oefenstof en samen voor het beste opleidingsresultaat te gaan. Daar help ik graag aan mee, zo bekijk ik waar mogelijk ook wedstrijden van de recreatieve teams, hebben we aan het begin van het seizoen een gesprek met de leiders en trainers gehad, over hoe we graag zouden willen zien dat er gespeeld wordt. En als er trainers of leiders met vragen naar me toe komen, probeer ik ze op alle vlakken te helpen. Dat maakt voor mij de taak als hoofdtrainer volledig, en dat is iets wat ik gemist heb in mijn eigen carrière als “beginnend” voetbaltrainer. Ik heb er uiteindelijk zelf destijds voor gekozen om zelf bij andere trainers te gaan kijken en te leren. Maar het is toch prachtig om anderen daarmee met een beetje extra inspanning verder te kunnen helpen.

Wat is jouw visie? En waar wil je naar toe met je team?
Mijn visie is dat de kinderen moeten groeien in kwaliteit en het liefst op hun eigen niveau. Opleiden en plezier gaan voor resultaat. Uiteraard is het geen geheim dat je als voetbaltrainer altijd voor de winst speelt, maar niet ten koste van alles. Zo heb ik een hekel aan een wedstrijd met alleen maar lange ballen, waarbij het hele middenveld wordt overgeslagen en daardoor te weinig aan de bal komen om beter te worden. Dit is iets wat mij echter wel is opgevallen in de keren dat ik met mijn teams tegen LSVV moest voetballen, en bij het bekijken van de wedstrijden om mijn spelers uit te zoeken voor het huidige seizoen. De jeugd van LSVV maakte heel veel gebruik van lange ballen, als ik daarover praat bij LSVV wordt dit ook door menigeen bevestigd. Dat is dus zeker iets waar ik aan wil werken, niet alleen met mijn eigen teams maar ook de recreatieve teams. En ik moet zeggen, dat ik die verandering inmiddels ook al daadwerkelijk zie gebeuren. Hoewel het voor de kinderen niet altijd even gemakkelijk is om van speelwijze te veranderen, is het wel erg leuk om te zien dat ze het proberen op te pakken.

Ik speel dus graag verzorgd voetbal, waarbij we van achteruit opbouwen en vanaf de middenlijn op diverse manieren de aanval opzoeken. Verdedigend, ben ik voorstander van sportief correcte duels die soms ook best wat harder mogen zijn, maar niet tot blessures leiden. Ik hou van spelers die hard willen werken en beleving hebben tijdens wedstrijden en trainingen.

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:
Ik ben Peter Kommas, 47 jaar en woonachtig in Alkmaar. Werkzaam als bedrijfsleider van Taxibedrijf Zwart in Heiloo. daarnaast heb ik nog een eigen bedrijf Kommas.nl waarmee ik me voornamelijk richt op webdesign en het bouwen van websites. Naast voetbaltrainer waar ik nu ongeveer 10 jaar actief mee ben. Ben ik ook op andere vlakken zeer actief geweest. O.a. als wedstrijdsecretaris, jeugdcoördinator en lid van diverse commissies binnen de vereniging. Al die jaren actief geweest bij SV Koedijk. Vanaf dit seizoen op het veld overgestapt naar LSVV waar ik als hoofdtrainer van JO13/12 verantwoordelijk ben voor de JO13-1 en JO12-1. Ook heb ik nog een JO15-2 zaalvoetbalteam bij SV Koedijk onder mijn hoede waar ik vorige seizoen mee gestart ben, en het zaalvoetbal is bijzonder leuk is om erbij te doen.

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer?
Als beginnend trainer was het leuk om het kampioenschap te mogen vieren van mijn destijds F7 team. Verder is ieder seizoen weer een nieuw hoogtepunt als je de spelers ziet genieten van het spelletje. Ook was het genieten dat we na een zwaar seizoen in de hoofdklasse met de D1 van Koedijk, het seizoen konden afsluiten met een 3e plaats van de 12 sterke tegenstanders in het dagvullende D-cup thuistoernooi.

En zonder twijfel was het winnen van de Spruitjescup, een driedaags-toernooi, waarbij DTS, Vrone en BOL de tegenstanders zijn, voor mij een mooie binnenkomer bij LSVV en ontzettend leuk om aan mee te mogen doen. (foto).

Doe jij met je groep aan periodiseren? En wat versta jij daaronder?
Zoals mijn voorganger in de vorige editie ook al aangaf doe ook ik niet aan periodisering met een JO13 of JO12 als het om conditioneel periodiseren gaat. Wel werk ik zoveel mogelijk met een periode van een aantal weken op de 3 spelmomenten (BB, BBT en omschakeling) binnen het voetbal. Op die manier zijn de spelers zich meer bewust waar we op dat moment precies op trainen.

Heb je al hoogtepunten in je carrière meegemaakt?
Buiten het trainerschap om, ben ik zoals al eerder vermeld ook als vrijwilliger op vele andere vlakken actief geweest, dit werd zo gewaardeerd binnen de vereniging dat ik samen met vele andere vrijwilligers uit de gemeente als “Held van Alkmaar” werd uitgeroepen. Ook werden mijn vrouw en ik als vrijwilliger van het jaar, een evenement georganiseerd door AZ, genomineerd. Ook al kreeg iemand anders de titel, de dag bij AZ was er één om nooit te vergeten.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:
Mijn dieptepunt is dat ik na een zwaar jaar in de hoofdklasse met Koedijk D1, de mededeling kreeg dat ik niet een nieuw seizoen in mocht gaan om mijzelf proberen te revancheren in de 1e klasse. Maar helaas hoort ook dat bij voetbal.

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Als de functie past bij mijn ambities, dan sluit ik nooit wat uit. Op dit moment geniet ik echter het meeste van het trainen en coachen van de jeugd.


Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Van de onderstaande trainers heb ik als trainer veel van mogen leren.

Mike Bakker – Een trainer met een visie en een doel voor zijn (jeugd)elftallen. Veel van geleerd.

Raimondo Palmas – gedreven, leeft voor het voetbal en de vereniging. En een geweldige trainer met een enorme portie geduld en uitstraling.

Raymond Delis – een toptrainer die iedere speler beter kan maken, en datgene wat hij aan de speler wil overbrengen, ontzettend goed aan hem/haar kan uitleggen. In het jaar dat we samen de E-selectie hebben gedaan ontzettend veel van hem opgestoken.

Meest bijgebleven spelers (en waarom):
Alle spelers staan mij op een bepaalde manier bij. De één wat meer dan de ander, het leuke is dat ik in al die jaren dat ik zoveel spelers heb getraind, nog steeds geniet van spelers die ik nu nog op het veld zie staan, en ieder op hun eigen niveau lekker aan het spelletje voetbal zie deelnemen.

MENING

Naar welk niveau wil jij met je team en waarom?:
Ik heb genoten van het voetbal op hoofdklasse niveau, spelen tegen een diversiteit van verenigingen, niet alleen in de nabije omgeving waar je al jaren komt . Maar ik vind wel dat je realistisch moet kunnen blijven, als je niet de kwaliteiten in je team hebt, dan niet veel te hoog gaan spelen, maar zeker ook niet te laag. Want iedere week met 11-0 winnen, of anderzijds iedere week met 7-0 klop krijgen, daar leert helemaal niemand iets van. Voor mijn huidige team is de 1e klasse een prima uitdaging waarin ik hoop in de loop van het seizoen de groei te gaan zien, die ik voor ogen heb.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:
“Probeer zoveel mogelijk te doen wat je leuk vind, en geniet”

 

Remco Roman...ik sta met zoveel plezier op het veld....maar video analist worden...is een optie

 

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen  binnen de club. In de vorige editie was Rordi Maurik, trainer van fc Purmerend JO17-1 en video analyse bij AZ. Nu zijn we in gesprek met Remco Roman, jeugdtrainer bij Blauw-Zwart JO13-1 in Wassenaar.

Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om trainer te worden? Hoe zie je eigenlijk de toekomst van Blauw-Zwart?

Ik heb zelf in de jeugd voornamelijk gevoetbald bij voetbalvereniging Leiden en DoCoS. Als jonge senior heb ik daarna in de selectie van v.v. Leiden en buurman FC Rijnland gevoetbald, 3/4de klasse standaard. Op een lager niveau heb ik daarna in vriendenteams bij v.v. Katwijk en rkvv Meerburg gevoetbald.

Ik werd op 15-jarige leeftijd betrokken in het training geven aan de mini-pupillen. Ik mocht assisteren op trainingen en helpen bij wedstrijden. Het bleek uiteindelijk hartstikke leuk om andere kinderen wat te mogen leren. Daar ben ik in blijven hangen. Na diverse clubs ben ik inmiddels nog altijd jeugdtrainer bij Blauw-Zwart in Wassenaar. Deze gezellige voetbalvereniging heb ik de laatste 4 jaar zien opbloeien en er is ruimte voor nog vele jaren van bloei.

Remco: "de KNVB is aan het innoveren, de BVO zijn aan het innoveren merk je daar ook al van bij jouw club?"

Na het seizoen 2016-2017 is de samenwerking tussen Blauw-Zwart en ADO Den Haag vanuit het Netwerk Jeugdvoetbal Haaglanden beëindigd. Vanuit de BVO’s merk ik daarom niet direct zoveel op van hun innovaties. Ik lees er wel regelmatig over op bijvoorbeeld internet. Een mooie innovatie is video-analyse. Dit is iets waar ik mij ook af en toe probeer bezig te houden. Je geeft iemand de opdracht een wedstrijd te filmen. Daarna begint het monteren en leermomenten eruit filteren. Dit is voor mij als vrijwilliger tijdrovend. Daarom kan zoiets alleen maar periodiek en niet wekelijks of tweewekelijks. Je merkt dat je als amateurvereniging maar beperkt mogelijkheden hebt om hierin te innoveren. Zo heb je immers met vrijwilligers te maken, is het materiaal vaak niet voor handen en is er evenmin investeringsruimte om te kunnen faciliteren. Waar BVO’s programma’s hebben voor video-analyse moet ik het heel basic aanbieden. Kinderen vinden het in ieder geval fantastisch om zichzelf op beeld terug te zien. Dus ook die 3 tot 4 keer video-analyse per seizoen wordt als leerzaam ervaren.

De innovaties vanuit de KNVB volgens zich op dit moment in rap tempo op, met name door de nieuwe wedstrijdvormen bij de pupillen. Het is goed om te zien dat de eerste omschakelingen in de wedstrijdvormen goed zijn opgevangen. De ruimte hiervoor, het materiaal, maar ook het kader waren bij aanvang van het seizoen ingeregeld. Op termijn moet nu blijken of de nieuwe pupillenvormen daadwerkelijk bijdragen aan een hoger spelplezier en een beter ontwikkeld individu én team.

Hoe ga jij om met je spelers? Werken jullie met een beleidsplan of train jij volgens je eigen visie?

Blauw-Zwart heeft een technische commissie die een technisch beleidsplan hebben opgesteld. De uitvoer van het beleid ligt in handen van de Technisch Jeugdcoördinator die zaken verder delegeert aan hoofdtrainers van een leeftijdscategorie. De technische commissie bewaakt het plan en het proces. Ik heb mij als trainer te conformeren aan het beleidsplan en draag die visie ook uit. Wat het plan alleen mist is een duidelijke rode lijn binnen de jeugdopleiding. Het is helder waar we naartoe willen met onze jeugdteams maar waar onvoldoende aandacht naar uit gaat is hoe je dit wilt trainen. Daar zit voor mij nu nog speelruimte om zelf invulling aan te geven. Ik verwacht dat met de start van seizoen 2018/2019 vanuit de club hierover een visie is ontwikkeld.

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek":

Ik ben Remco Roman, 30 jaar oud en woonachtig in Leiden. In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij een organisatie binnen de publieke sector. Inmiddels ben ik 15 jaar jeugdtrainer en heb ik jeugdselectieteams van diverse leeftijdscategorieën getraind en gecoacht. Dit heb ik gedaan bij de verenigingen v.v. Leiden, rkvv Meerburg en rksv Blauw-Zwart in Wassenaar.

Doe jij met je groep aan periodiseren? En wat versta jij daaronder?

Bij de JO13-jeugd doe ik niet aan het periodiseren van voetbalconditie. Ik vind dat je dit opbouwend kan oppakken vanaf de JO15-jeugd en vanaf de JO17-jeugd vind ik het een must. Het periodiseren van oefenstof doe ik wel. Ik sta met mijn groep driemaal in de week 75 minuten op het veld. De maandagtraining staat in het teken van functionele techniek dat toepasbaar moet zijn in kleine partijspelen. De grootste verschijningsvorm die ik dan toepas is 4 tegen 4 of 5 tegen 5.

Op dinsdagen train ik volgens een periodisering die ik in blokken van 6 weken heb ingedeeld. Globaal: ik start met de opbouw vanuit de verdediging naar middenveld, opgevolgd door opbouw van middenveld naar aanval om daarna te komen tot het creëren van kansen en scoren. Vanaf dat punt verleg ik het accent naar het verdedigen. Het voorkomen van doelpunten en druk geven op de tegenstander. Voordeel is dat je veel aan herhaling toekomt en dat aan het einde van een cyclus iedere speler weet wat er getraind wordt. Alhoewel de trainingen grotendeels uit wedstrijdechte vormen bestaat wordt er ook waar nodig zonder druk op de handelingen in stroomvormen getraind, die pas ik in de oriëntatiefase toe.

Op de donderdagen train ik wedstrijdgericht en pak ik de onderdelen uit de training van maandag en dinsdag samen die ik op de wedstrijddag graag zou willen terug zien. Er is dan, op eventueel de oriëntatiefase na, alleen maar sprake van wedstrijdechte oefenvormen.

Een stukje specialisme wordt op de dinsdagen en donderdagen toegepast. De warming-up wordt dan gedaan middels loopladderoefeningen. Door dit frequent te gebruiken worden de spelers duidelijk betere lopers, het verbetert de coördinatie en effectiviteit van handelingen. Hier ben ik doorgaans 10 minuten aan kwijt maar is een hele nuttige investering.

Heb je al hoogtepunten in je carrière meegemaakt?

Het kampioenschap met de C1 van rkvv Meerburg en het lijfsbehoud op de laatste speeldag een seizoen later. Het kampioenschap kon door een kwaliteitsimpuls van spelers niet uitblijven, ik kreeg te maken met drie jongens die terug kwamen van ADO Den Haag. Een seizoen later was de kwaliteit van de groep beduidend minder en streden we een heel seizoen tegen degradatie. Op de laatste speeldag speelden we ons veilig. De opluchting en het gevoel loon naar werken te hebben gekregen voelde grandioos.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

Een dieptepunt is mijn vertrek als jeugdtrainer bij rkvv Meerburg. Een verschil van inzicht tussen mij en de technisch jeugdcoördinator maakte dat ik mij niet meer op mijn plek voelde. Ontzettend jammer dat ik daardoor niet meer kon bijdragen in de verdere ontwikkeling van de jeugdopleiding van die club. Ik had het er goed naar mijn zin.

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Een specialisatie op het gebied van video-analyse is voor mij een optie. Dat is omdat dit valt binnen mijn interesse. Aan de andere kant sta ik op dit moment te graag op het veld. Er is alleen een spanningsveld tussen een arbeidscarrière hebben en vrijwillig voetbaltrainer zijn. Zolang ik daarin balans vind denk ik op het veld te blijven staan. Maar wie weet hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):

Ik heb in mijn laatste jaren als jeugdvoetballer te maken gehad met Kees van Tongeren als trainer. Behalve dat hij zelf op het hoogste amateurniveau had gevoetbald en succesvol was als zaalvoetballer kon hij dit ook overbrengen op de groep. De groep waarin ik voetbalde blonk niet uit van de talenten en toch wist hij met deze A1 prima te presteren. Verschillende jongens voetballen nu nog steeds standaard 2 of 3de klasse. Wat mij bijstaat was dat het leereffect bij mij enorm was in die periode. Kees is na avonturen bij FC Rijnland, FC Boshuizen en v.v. GHC teruggekeerd bij Leiden. Vorig seizoen wist hij v.v. Leiden via de nacompetitie naar de 3de klasse te loodsen. Dit seizoen ben ik er zeker van dat hij lijfsbehoud in deze klasse voor elkaar weet te krijgen.

Meest bijgebleven spelers (en waarom):

In 15 jaar jeugdtrainerschap heb ik vele spelers voorbij zien komen. De speler die mij het meeste bij is gebleven is Gustavo Hamer. Ik heb hem nadat hij uit de jeugdopleiding van ADO Den Haag terugkeerde in de C1 van rkvv Meerburg weer zien vertrekken naar Feyenoord. In dat ene seizoen heb ik hem keihard zien werken om wel te slagen in zijn droom als profvoetballer en heb ik hem daarbij mogen helpen. Vanaf het moment dat hij bij Feyenoord is gaan voetabllen ben ik zo goed en kwaad als het kon hem blijven volgen. Toen hij vervolgens in de Kuip zijn eerste contract mocht ondertekenen was ik erbij. Ik was er maar wat trots op. Als je jeugdploegen op 1ste klasse/hoofdklasse niveau traint dan is de kans minimaal dat je ooit een pupil terug ziet bij een BVO. Inmiddels is Hamer door Feyenoord verhuurd aan FC Dordrecht. Dat geeft mij de gelegenheid om op vrijdagavond bij hem te gaan kijken.


MENING

Blauw Zwart
Naar welk niveau wil jij met de jeugd en waarom?:
Gelet op de grootte van de vereniging, de faciliteiten en het kader dat aanwezig is ben ik van mening dat de jeugdteams van Blauw-Zwart structureel in de hoofdklasse moeten voetballen. Inmiddels voldoen de JO11-1 en JO12-1 aan deze voorwaarde. Hopelijk staat de hoofdklasse volgend seizoen ook op het menu voor de JO13-1. De JO15-1 en JO17-1 spelen op dit moment 1
ste klasse en hikken daar ook tegenaan. De groei in niveau zal uiteindelijk ook de JO19-1 moeten bereiken. Zij spelen op dit moment 2de klasse.

Welk niveau wil jij halen met je team? Wat is je droom?:
Met mijn team wil ik graag promotie naar de hoofdklasse bewerkstelligen. Al enkele jaren hikken met met de JO13-1 tegen promotie aan maar een 3
de of 4de plaats levert geen promotie op. Een eerste plaats in de competitie is mijn droom.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:

Kijk niet terug naar de teleurstellingen van gisteren, maar leef met de dromen van morgen.

Rordi Maurik: Mijn visie sluit aan bij FC Purmerend....anders had ik het nooit gedaan

 

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen  binnen de club. In de vorige editie was Bart de Bruin. Nu zijn we in gesprek met Rordi Maurik, trainer van fc Purmerend JO17-1 en video analyse bij AZ

Heb je ooit gevoetbald en hoe kwam je op het idee om trainer te worden?Hoe zie je eigenlijk de toekomst van Purmerend?
Ik heb tot aan de C-junioren gevoetbald. Hierna op mijn 15e volledig gericht op het trainersvak. Dat tot op de dag van vandaag. Dit is mijn zevende jaar als jeugdtrainer. Ik zit nu net bij FC Purmerend, dit is mijn eerste seizoen. FC Purmerend is een vereniging dat wilt doorgroeien. De JO13-1 en JO15-1 spelen op 3e divisie niveau en de JO17-1 en JO19-1 op Hoofdklasse niveau. Met het voeren van het juiste beleid is doorgroeien mogelijk.

Rordi: "de KNVB is aan het innoveren, de BVO zijn aan het innoveren merk je daar ook al van bij beslissingen bij AZ binnen de videoanalyse?
Ja. Beelden liegen niet. Het laat alles zien. Trainers kunnen op de hand van beelden alles bespreken met spelers. Zowel een teamanalyse als individuele analyses. Je kunt hieruit verbeterpunten bespreken maar vooral ook punten wat goed gaat. Het versnelt het leerproces en dat merk je sneller op het veld.

Heb je wel eens aan gedacht dat toe te passen bij FC Purmerend?
Ja. Niet alleen bij FC Purmerend, ook bij DSS waar ik bijna 3 jaar gezeten heb voordat ik bij FC Purmerend tekende. Of je nou bij een BVO zit of bij een amateurclub. Het versnelt het leerproces. Op de hand van beelden kan jij je spelers laten zien wat jij goed vindt gaan en wat jij als verbeterpunt wilt zien. Na 2 /3 analyses merk je dat ook sneller op het veld. Spelers pikken het sneller op met een videoanalyse dan dat je op het trainingsveld of op een coachbord het 10x zegt of voordoet.

Hoe ga jij om met je spelers? Werken jullie met een beleidsplan of train jij volgens je eigen visie?
We werken bij FC Purmerend met een beleidsplan. Elke trainer heeft zijn eigen visie. Ook ik pas die toe bij mijn team, mijn visie komt grotendeels overeen met FC Purmerend, anders was ik hier natuurlijk geen trainer geworden. Hoe ik om ga met mijn spelers? Ik geloof wel anders dan veel andere trainers. Ik ben serieus op de momenten dat het moet, denk dan aan op de trainingen, tijdens wedstrijdbespreking- en tijdens de wedstrijd etc. Maar daarom heen ga ik gewoon relax met mijn spelers om. Ik heb gehoord van spelers die ik in het verleden heb getraind dat ze mi een goede trainer vinden en een relaxte jongen. Dat is fijn om te horen, want jezelf beoordelen vind ik lastig, dat hoor ik liever van andere.

Wat is jouw visie? En waar wil je naar toe met je JO17?
Pfoeh, mijn visie. Daar kan ik wel 4 A4’tjes mee vol schrijven. Laat ik het kort houden. Mijn visie is dat plezier op 1 moet staan. Bij het hebben van plezier heb je motivatie om beter te willen worden en te presteren op het veld. Op het voetballen is dat we naast het ontwikkelen van spelers ook prestatiegericht moeten kijken. Wat hier in Nederland gebeurt is dat we teveel doordraven in het ontwikkelen, ontwikkelen, ontwikkelen van spelers. Maar wij vergeten het willen presteren. Je speelt uiteindelijk om te winnen. In Nederland zit genoeg talent, we zijn allemaal technisch vaardig, maar als het erop aan komt gezien mentale weerbaarheid, fysiek en de winnaarsmentaliteit staan we op de FIFA Ranklijst misschien wel 100e. We moeten daar meer aandacht aan schenken. Ontwikkeling even belangrijk als prestatie. Heel veel trainers in Nederland zijn het daar niet met mij in eens, en dat begrijp ik. We lopen nu namelijk wederom een groot toernooi mis met het Nederlands voetbalelftal.

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:

Ik ben Rordi Maurik, 21 jaar en mijn passie is voetbal. Ik ben afgestudeerd op het MBO in Amsterdam en heb nu voldoende tijd om mij te richten op het voetbal. Mijn vader heeft een eigen schoonmaakbedrijf wat steeds meer omzet krijgt en daarin is de toekomst voor mij in weggelegd mocht ik nooit doorbreken in het betaald voetbal, de kans is natuurlijk klein dat je ontdekt wordt en je een kans gegund wordt. Mijn vrije tijd besteed ik dus in de Videoanalyse bij AZ voor de Jeugdopleiding en het geven van trainen en coachen bij FC Purmerend. Daarnaast maak ik natuurlijk ook een aantal uren bij mijn vaders bedrijf. Het fijne ervan is, is dat ik mijn eigen werkuren kan bepalen. Ik ben een levensgenieter en ga ook zo gemiddeld 3-5 keer per jaar op vakantie. Ik ben een rustige jongen die mensen accepteert zoals ze zijn. Ik hou van structuur en duidelijkheid. En dat is iets wat ik ook mijn spelers geef in het trainersvak.

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer?
Kampioen worden met DSS JO14-2 in de 1e klasse.Het was een seizoen met ups en downs maar uiteindelijk kan ik terugkijken op een tot nu toe leukste jaar. Daarnaast dat spelers in dat team nu bepalende spelers zijn in het eerste team in hun leeftijdscategorie waarin ze nu spelen.

Doe jij met je groep aan periodiseren? En wat versta jij daaronder?

Nee. Ik periodiseer niet. Ik bekijk het van week tot week. Ik plan niet bijvoorbeeld 4 weken vooruit. Leuk voor een voetbalschool maar niet voor een voetbalteam.

Heb je al hoogtepunten in je carrière meegemaakt?
Nog niet echt, ik heb nog een toekomst voor mij. Maar als ik iets moet opnoemen zijn het de internationale toernooien die ik met mijn teams gespeeld heb en de kampioenschappen.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:
Dat ik tot nu toe nog geen kans heb gekregen om een 2e jaar met dezelfde jongens aan de slag te gaan.Ik zou dat proces een keer willen ervaren.

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?
Ik denk dat het door ontwikkelen in de videoanalyse mij wel ligt. Of dat bij AZ is of bij een andere BVO is zal de toekomst uitwijzen. Ik ga nu mijn 2e jaar in bij AZ en hopelijk komt volgend seizoen mijn kans om meerdere taken te krijgen, dat is afwachten. Ik denk dat ik op latere leeftijd Hoofd-Jeugdopleidingen ook wel zie zitten.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Kenneth Tan, Richard Sumter en Stephan Mol. Drie totaal verschillende trainers maar allemaal hebben ze iets wat in mijn optiek wat toevoegt in de voetballerij. Met de juiste begeleiding kunnen ze doorgroeien tot een nog betere trainer/coach.

Meest bijgebleven spelers (en waarom):
Ik behandel elke speler gelijk maar net als elke trainer heb ik ook een aantal spelers die ik hoger heb zitten dan een andere. Dat is een bepaalde band met een speler die je hebt. Ik wil hier liever niet op namen ingaan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat die spelers om wie het gaan dat zelf wel weten.

MENING

FC Purmerend
Naar welk niveau wil jij met de JO17 en waarom?:
Naar een niveau dat mijn spelers zich door ontwikkelen als voetballer, op alle fronten beter zijn dan dat ze nu zijn. Daarnaast presteren in de competitie en rond de middenmoot eindigen. Waarom? Dat komt de spelers en club ten goede.

Welk nivo wil jij halen met het JO17? Wat is je droom?:
Dat de JO17-1 naar de 3e divisie gaat en de JO17-2 naar de Hoofdklasse. Maar dat is lange termijn gedachten. Mijn droom is om ooit bij een BVO aan de slag te gaan als full-time videoanalist of als ik mij positief ontwikkel als trainer/coach dan onder die functie aan de slag ga bij een BVO.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:

Leef je leven.

 

Bas IJsselstijn.....30 jaar jong en zo ambitieus..."ik wil naar mijn top"

 Bas

 

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was Marcello Bout van KDO aan het woord.. Nu zijn we in gesprek met Bas IJsselstijn, HJO SVW'27, Hoofdtrainer Vrouwen Jong vv Alkmaar en hoofdtrainer van Wiron in Den Oever,
Bas hebben we leren kennen bij vv Berdos in Bergen die nog bezig was met zijn TC3. Nu inmiddels in het bezit van TC2

 

Hoe bevalt het nu als HJO bij en grote club als SVW 27 en hoe kwam je terecht bij de vrouwen van vv Alkmaar?. Hoe zie je de toekomst van je clubs?

 

Via Stefanie van der Gragt, speelster van het Nederlands Vrouwen elftal. We zaten samen op de cursus Juniorentrainer bij Ton Korevaar, voormalig docent KNVB. Niet lang geleden kwam ik in kontakt met Stefanie en vroeg ze mij of ik iets voelde voor een functie als trainer bij het vrouwenvoetbal en dan met name bij vv Alkmaar. Op gesprek gekomen en dan ook nog aanbevolen worden door een topspeelster is uiteraard de moeite waard geweest om te gaan praten. Stefanie kende ik al van Reiger Boys en we hebben elkaar altijd een beetje gevolgd. Daarnaast had ik nog voldoende tijd om als HJO aan de slag te gaan. Ik was HJO bij De Blokkers, maar helaas braken de reistijden mij op en kon ik de kans krijgen bij SVW 27 in Heerhugowaard

 

Hoe bevalt het nu als HJO bij een mooie club als SVW 27. Bas hoe zie je de toekomst van je club?

 

Prima, bevalt zelfs zeer goed. Met Hilko Kramer hebben we een technische beleidsplan van bijna 30 pagina's geschreven en voorgelegd aan de leden tijdens de algemene ledenvergadering. Voorgelegd via de algemene ledenvergadering. Door de leden is het beleidsplan aangenomen en zijn we begonnen met de uitvoering ervan.

 

"Op welke onderdelen binnen het jeugdplan liggen jouw prioriteiten?

 

Selectieteam spelers en trainers ontwikkelen. Eisen dat elke selectietrainer TC3 in zijn bezit heeft. We dragen de visie uit van de KNVB. Kleine verandering die wij hebben aangebracht bij de onderbouw tot JO11. Tijdens de wedstrijden zijn spelers verplicht door te draaien. Meer weerstand. En leren voetballen op verschillende posities. Het huidige voetbal vraagt meer van spelers en speelsters. We zijn voorstander van dynamische trainingen binnen voetbaleigen bedoelingen. 

 

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:

 

Mijn naam is Bastiaan IJsselstijn ben 30 jaar oud woonachtig in Alkmaar maar opgegroeid in Sint Pancras.

 

Wat is me voetbalachtergrond, voetballer/trainer?

Als voetballer begonnen bij Sv Vrone te Sint Pancras in de jongste jeugd (Fjes) hier heb ik tot me 14de jaar gevoetbald. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar AFC 34 te Alkmaar hier heb tot mijn 16de gespeeld. Daarna ben ik naar Bsv Bergen gegaan hier heb ik tot me 19 jaar gespeeld daarna maakt ik de gevoelige overstap naar Vv Berdos hier heb ik tot me 21 gespeeld vervolgens ben ik bij Kolping boys gaan voetballen voor een jaar. Na dat jaar stopte ik definitie als voetballer.

 

Trainer: 

Vervolgens ben ik me gaan richting op het trainersvak, wat echt me passie is geworden! Ook als trainer waren mijn eerste stappen dan ook bij Vrone. Hier heb ik verschillende leeftijdsgroepen gedaan (F/E/D). Vervolgens kwam ereen mooi kans bij Vv Berdos in Bergen om de gehele D-jeugd te gaan trainen dit heb ik twee jaar met heel veel plezier gedaan. Tijdens mijn verblijf bij Berdos was ik ook een jaar assistent trainer bij AFC 34 B1 waar ik veel gezien heb en geleerd heb van verschillende trainers binnen AFC 34. Helaas kon ik als trainer niet meer op zaterdag aan de slag. Gelukkig kwam in aanraking met VVS 46 uit Spanbroek hier ben ik de zondag B1 gaan doen met heel veel plezier en een geweldige beloning voor zowel mij als voor de spelers met het behalen van de districtsbeker west 1! Na het jaar koos ik om terug te gaan naar Sv Vrone om de A1 te gaan in combinatie met Fc Volendam O14 waar ik de functie had als assistent trainer. Dit jaar ben ik Hoofd Jeugdopleiding (HJO) bij Svw'27 te Heerhugowaard en Hoofdtrainer bij VV Wiron te Den Oever uitkomend in de 5de klasse zondag. Ook ben ik Hoofdtrainer bij Jong vv Alkmaar(dames) te Alkmaar uitkomend in de Topklasse zaterdag. Naast alle andere clubs scout ik voor de onderbouw voor Ajax in de omgeving Nnoord Holland. -

Welke opleiding heb ik gedaan?

Ben ooit begonnen met pupillentrainer vervolgens wilde ik steeds meer ben toen de cursus trainer/coach 3 (Tc3) gevolgd. Vorige jaar heb ik me trainer/coach 2 (Tc2) behaald.

 

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als trainer?

Hoogtepunt mijn TC2 gehaald waardoor ik mijzelf beter en sneller kan ontwikkelen. 


Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

Gelukkig nog niet

 

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

Zeker niet ik ben HJO geworden om het kader te helpen in hun ontwikkeling....Een opleiding als HJO ambieer ik graag.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Alex Pastoor en Peter Hyballa. Zijn visie en manier van trainen, bevalt me.


Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Johan Cruijff is hét toon voorbeeld hoe voetbal gespeeld zou moeten worden. Toon voorbeeld voor veel clubs.


MENING

vv Alkmaar

Goede sfeer, leerzame omgeving. Je merkt dat ze er alles aan doen dat het gaat slagen in Alkmaar en regio.
SVW 27

Slapende reus in Heerhugowaard. Dat nog 1e klasse speelt met de jeugd.


Naar welk niveau wil jij met de jeugd van SVW 27 en waarom?:

Binnen 3 jaar hoofdklasse met de meeste 1e teams


Wat wil je verbeteren als HJO bij SVW'27 Wat voor een termijnplanning heb je uitgestippeld?:
Allemaal dezelfde taal praten. Denken in ontwikkelen en graag binnen 3 seizoenen naar een hoger niveau.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:
Durf fouten te maken en leer van je fouten

Marcello Boud: een ambitieuze trainer van KDO naar een profclub........

 

In deze rubriek belichten we mensen in het voetbal die niet alleen het eerste trainen, coachen, begeleiden of welke functie dan ook hebben maar juist voetballiefhebbers die naast trainer een belangrijke rol spelen binnen KDO. Deze keer is het de beurt aan  Marcello Boud hoofdtrainer van KDO O13

 

Marcello: "Op dit moment train je bij KDO in de Kwakel. Hoe komt het zo dat JO13 traint?

Vorig seizoen ben ik begonnen bij de JO11-1 van SV KDO. De club vond dat ik het goed deed en klaar was voor de volgende stap, mede door dat ik mijn TC3 had gehaald in het seizoen 2016/2017. En ik was persoonlijk ook klaar om een stapje hoger op te doen. 


Stel je even voor aan het Voetbal Totaal publiek:

Ik ben Marcello Boud en 20 jaar oud. Woon mijn hele leven al in Uithoorn. Ik volg een sportopleiding in Amsterdam en zit daar in mijn afrondingsjaar. Ik ben zoals boven vermeld trainer van SV KDO JO13-1. Ook organiseer ik veel voetbaltoernooien bij de club. En heb ik mijn eigen voetbalschool. En werk ik in een sportzaak Intersport DUO in Amsterdam. Ik ben een groot voetballiefhebber.

 

Hoe lang ben je actief binnen sv KDO:

3 jaar.

 

Hoe zien globaal je trainingen eruit? Wat vind jij belangrijk in je trainingen? Wat mag niet ontbreken?

Het is altijd een opbouwende training waar je toe werkt naar een grote partijvorm en een training waar je alleen dingen hoeft weg te halen en niet meer klaar te zetten. Wat ik belangrijk vind in een training is dat de kinderen er plezier aan beleven, wat echt niet mag ontbreken is dat er in wedstrijdechte situaties worden getraind.

 

Ben je tevens bij de wedstrijd? Als dat zo is, hoe gaan ouders met jou om? En in relatie met de kinderen?
Ja ik ben ten alle tijden bij de wedstrijden. Ouders gaan altijd goed met mij om aangezien er duidelijke afspraken zijn gemaakt over hoe zij zich opstellen in een wedstrijd tegen mij als coach of een tegenstander en/of scheidsrechter. Dit is zeer prettig werken. Met de kinderen proberen we een wedstrijd altijd positief en coachend te benaderen. Zo dat we er in alle tijden leer uit halen van de goede dingen en de minder goede dingen.

 

Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe sinds je actief bent voor de club:
Absolute hoogtepunt was vorig seizoen met de JO11-1. We stonden in de wedstrijd tegen Sloterdijk JO11-1 4-0 achter in de rust. (na eerder in competitie 5-0 te hebben verloren) Ik ben totaal niet boos geworden en heb alleen gezegd dat we er alles aan moesten doen om ons rug te rechten. En dat gebeurde na dat de 4-1 erin lag werd het daarna toch nog 4-4. Ik zal dat nooit meer vergeten dat was een absolute kick voor iedereen dat we niet wedstrijd helemaal hadden om gebogen.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:
Als trainer is er wel eens wat gebeurd wat niet leuk was of jammer maar niet echt een dieptepunt.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Peter Bosz van Ajax/Borrusia Dortmund. Ik was tot hij kwam geen voorstander aangezien hij weinig ervaring had ik het topvoetbal. Maar zijn manier van voetballen staat mij heel erg aan als trainer. En vind het enorm mooi dat die het bij Borussia nu ook zo geweldig doet, echt mijn voorbeeld.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Davy klaassen, Misschien niet de beste voetballer maar wel een ontzettend harde werker. Iemand die een team kan dragen en er alles en dan ook alles aan doet om een wedstrijd te winnen. Een voorbeeld voor vele kinderen in mijn ogen.

 

Nooit de wil gehad eens te verhuizen naar een andere club?

Ja zeker wel, er was ook afgelopen seizoen van 3 clubs belangstelling en met 1 club heb ik zelfs gesprekken gevoerd. Maar bij KDO ben ik erg gelukkig, het is een hele warmhartige club met een goede visie waar ik me goed bij voel en lekker onder kan werken.MENING

KDO
wat vind je waar de club naar toe moet?

De club heeft ambities uitgesproken om steeds hoger op te komen, aangezien we een zeer kleine club zijn is het enorm knap waar we nu staan. Het 1e elftal speelt voor het eerst in de club geschiedenis 2e klasse. En de 4 jeugdteams spelen allemaal 1e klasse O11. 13, 15 en 17. Op langer termijn willen we dat de O9 en O19 ook 1e klasse spelen. De jeugd heeft de toekomst. En dat zie je terug want het grootste deel van de KDO selectie heeft vroeger bij KDO gespeeld.


Wat wil je bereiken als trainer en wat is je "droom":

Mijn droom is om voor een professionele club te mogen werken, wat ik wil bereiken is dat ik stappen blijf maken als trainer.


Wat verwacht je het komend seizoen bij jouw team?

Ik hoop een plaats in de top 5, maar het aller belangrijkste is dat we de jongens veel bij leren het komende seizoen.


Wat is je mening over Voetbal Totaal:

Super leuk 😊


TOT SLOT

Wat is je levensmotto: kwets nooit iemand die om je geeft. Daar zijn er namelijk niet zo veel van.

 

Wat is nog je grootste wens als we praten over KDO: Dat de club bekender wordt in de regio. En dat we op korte termijn met alle jeugdteams 1e klasse spelen.

 

Johan Veenekamp heeft de X factor bij RKDES

 

In deze rubriek belichten we mensen in het voetbal die niet alleen het eerste trainen, coachen, begeleiden of welke functie dan ook hebben maar juist voetballiefhebbers die naast trainer een belangrijke rol spelen binnen RKDES. Deze keer is het de beurt aan  Johan Veenekamp van RKDES en heeft 2 voetballende kinderen bij dezelfde club.

 

Johan: "Op dit moment train je bij RKDES JO-13-1 in Kudelstaart. Je bent de eerste trainer geweest die bij deze club de ban van het aantal keren hebt doorbroken om 3 x per week te trainen. Waarom?

Kinderen voetballen/spelen steeds minder vaak buiten. Dit in combinatie met een leuke enthousiaste groep leergierige kinderen, bracht mij ertoe om het voor te stellen om 3x in de week te gaan trainen. Vanaf het eerste moment was iedereen (kids en ouders) erg enthousiast en is de opkomst bijna altijd 100%.


Stel je even voor aan het Voetbal Totaal publiek:
Mijn naam is Johan Veenekamp, 44 jaar en dit jaar trainer/coach van RKDES JO13-1. In het verleden ben ik trainer/coach geweest in de jeugd van avv TOG in Amsterdam. Momenteel heb ik 2 voetballende kinderen bij RKDES.

 

Hoe lang ben je actief binnen vv RKDES:
Sinds augustus 2011 speelt mijn oudste zoon bij RKDES. Begonnen bij de mini’s als 5-jarige en een maand later aangesloten bij de toenmalige F9. Dit was een team met maar 1 leider en dat was niet optimaal, dus ben ik daar gaan assisteren. Vervolgens heb ik de mini’s een aantal jaar getraind op de woensdag, wat destijds ook nieuw was voor de club want de mini’s voetbalden toen alleen op de zaterdagochtend. Aansluitend op de trainingen van de mini’s ben ik gaan assisteren bij de F-jes bij Sjaak Kok en Ton Nisters. In de jaren volgend heb ik diverse functies gehad binnen de jeugd van RKDES, variërend van jeugdcoördinator tot momenteel Hoofdtrainer Onder 13.

 

Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe sinds je actief bent voor de club:
Het doorvoeren van het 3x trainen met mijn team was nieuw binnen RKDES. Een aantal mensen binnen de club hebben mij hier de gelegenheid voor gegeven en hopelijk is dit op een positieve manier opgevallen waardoor nu bijna alle selectieteams vanaf dit seizoen 3x trainen per week. Een ander hoogtepunt is dat we dit jaar een O13-1 team hebben wat bestaat uit een combinatie van spelers uit 2005 en uit spelers uit 2006, een mixteam van 2 leeftijden.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:
Echte dieptepunten zijn er niet, alleen de momenten dat er door oplopende emoties dingen worden geroepen, die soms persoonlijk worden.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Dat is mijn toenmalige trainer bij SC Voorland, Wim van Werven geweest. Dat was een trainer die geduldig met je aan de gang ging, maar je ook hard liet werken.

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Ik probeer zoveel mogelijk spelers te blijven volgen, die ik heb getraind. Het is mooi om te zien dat een aantal kids in selectieteams terecht komen bij andere verenigingen en zelfs bij een BVO zijn terecht gekomen.

 

Nooit de wil gehad eens te verhuizen naar een andere club?

Zoals eerder gezegd heb ik 2 kinderen die voetballen bij RKDES en die spelen met vriendjes (van school). Op het moment dat er aanleiding zou zijn om te switchen van club (om welke reden dan ook) gaan we kijken. Nu speelt dat niet.MENING

RKDES wat vind je waar de club naar toe moet?

We hebben de laatste jaren teveel gehad dat de betere jeugdspelers naar een andere vereniging overstappen, omdat daar de jeugd hoger speelt. Ik denk dat RKDES een goede stap heeft gezet door met de selectieteams 3x te gaan trainen. Langzaamaan zullen we met alle teams zo hoog mogelijk moeten gaan spelen, dit zal gepaard moeten gaan met betere trainingen en trainers.


Wat wil je bereiken als trainer en wat is je "droom":

Het zou een mooi compliment zijn dat over een paar jaar een jeugdspeler die bij mij heeft getraind bij RKDES, in een eerste elftal van zijn club komt te spelen.

Wat verwacht je het komend seizoen bij jouw team?

Ik denk dat we een zwaar seizoen tegemoet gaan met de O13-1, maar deze groep is dermate enthousiast dat we grote stappen gaan maken.

Wat is je mening over Voetbal Totaal:
Leuke site met meningen en verhalen van collega’s die je normaliter niet te horen/lezen krijgt.


TOT SLOT

Wat is je levensmotto:
Doe de dingen die je leuk vindt. Laat een ander jouw plezier niet ontnemen.

Wat is nog je grootste wens als we praten over RKDES:
De jeugdopleiding naar een hoger niveau.

Wie zou je graag willen zien in deze rubriek 'in gesprek met: : 
Marcello Boud (Hoofdtrainer O13 bij sv KDO)

 

 

Van je hobby je beroep maken? Het kan...Richard Mank is het gelukt.....

 

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was dat Ton Rekelhof van Kethel Spaland. Nu zijn we in gesprek met Richard Mank, HJO vv Spijkenisse en Hoofdtrainer van vv Dilettant
Getekend voor 3 jaar als Hoofdtrainer. Uniek in het amateurvoetbal in Nederland. Mede de reden een aantal vragen te stellen aan deze voetbaldier en bevlogen voetbaltrainer.

Hoe bevalt het nu als HJO bij en grote club als vv Spijkenisse. Hoe zie je de toekomst van je club?

"Het bevalt mij prima, mooie grote club en we zien het rooskleurig in voor de toekomst. Nu speelt alles binnen de eerste en tweede divisie. Graag willen we in onze regio gaan voor de certificering waaruit zal blijken dat we op de goede weg zijn. Ook zullen we, omdat we flinke stappen binnen onze jeugdopleiding aan het zetten zijn meer aan externe scouting doen.Niet zoals velen dat doen met sneaky komen kijken, nee je eerlijk melden en om de beste spelers een hoger podium aan te kunnen bieden. Gewoon goede afspraken maken met de regioclubs, dan weet ik dat we welkom zijn en gewoon eerlijk spel spelen. We letten vooral op dat een speler een meerwaarde moet hebben en beter is dan wat we nu hebben. We kunnen het niet maken om een gelijkwaardige speler te halen die die de ontwikkeling van eigen spelers tegenhoudt. Overigens is het zo dat ook BVO's maar de scouts van de KNVB welkom zijn en geheel vrij zijn om bij ons te gaan kijken".

Richard: "Op welke onderdelen binnen het jeugdplan liggen jouw prioriteiten bij Spijkenisse?

"Certificering van de opleiding en dat impliceert dat het hoogste diploma gehaald dient te worden. Daar ben ik inmiddels al aan begonnen. dat HJO de hoogste diploma A hebben. Naast het KPA programma willen we dus dus in aanmerking komen voor certificering. Kwaliteit bieden aan alle spelers".

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal publiek:

Richard Mank, ik heb gevoetbald bij Altior en ARGON en de opleiding gedaan bij het ALO en CIOS Overveen, Begonnen op mijn 15e als trainer bij Altior en ARGON. Verder als trainer bij o.a. Ominiworld A1, JONG AZ, C1 van AJAX, jaartje Utrecht, Hoofdtrainer, Cabauw, Heerjansdam, HJO DWS HJO, Docent KNVB en  VTZ, Slikkerveer totaal tot heden 23 seizoenen als trainer. 

Hoe lang ben je actief binnen Dilettant en Spijkenisse, hoe lang ben je al trainer in het algemeen?

"Dilettant 3e seizoen en 2e seizoen bij vv Spijkenisse. Zou een kontrakt voor 5 jaar krijgen(nu 3 jaar). Zeer uniek in de amateurvoetbal wereld. Uiteraard hebben we wel een clausule opgenomen maar het klikt allemaal goed met iedereen en willen met iedereen dezelfde kant op".

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt meegemaakt als hoofdtrainer?

"Kampioen worden met vv Dillettant en Slikkerveer. Gepromoveerd met Cabauw. kampioen met de A1 van Ominiworld naar de eredivisie en als je weet dat je Vitesse achter je laten waarin Room en Wolfswinkel gespeeld hebben geeft dat toch wel een enorme voldoening".

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

"Ontslag als trainer bij de Zwerver in Kinderdijk. Met de kerst was het over. Maar iedereen maakt het een keer mee. Heeft mij nooit lekker gezeten omdat je de feiten niet kan achterhalen".

Zou je een andere functie binnen het voetbal niet uitsluiten?

"Ooit de insteek bij een BVO in de opleiding te willen werken. Maar ook bij de KNVB zou ik best weer willen. Maar dat is toekomst, eerst bij mij eigen clubs maar je weet dat in het voetbal kan het zo........."

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
"Louis van Gaal toen bij Ajax maar ook Gardiola. Nu leer ik zeker van Jan Zoutman.....die heeft zo een goede spelopvatting maar ook een Jack van den Berg. Pure voetbaltrainers die niet alleen goed kunnen trainen maar ook met spelers kunnen omgaan en een duidelijke visie hebben".


Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

"Oussama Assaidi speelde bij Omniworld en nu bij FC Twente". 

MENING

vv Dilettant:

"Vooruitstrevende gezellige mooie club. Innonatieve club. Scherp blijven op het hele voetbalproces".

vv Spijkenisse

"Een slapende reus. Kan toonaangevend zijn in heel Nederland".

Naar welk niveau wil jij met de jeugd van vv Spijkenisse en waarom?:

"Liefst allemaal op 1e divisie nivo vanaf de JO13 pupillen".

Wat wil je verbeteren als HJO bij vv Spijkenisse. Wat voor een termijnplanning heb je uitgestippeld?:

"De totale werkwijze. Manier van trainen en spelen. Daarnaast ook het randvoorwaardelijke moet gewoon goed zijn". 

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:

"Leef en geniet elke dag. Het kan zo maar de laatste zijn".

Van hoofdtrainer naar Technisch Manager

Ton2

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers die naast de hoofdrolspelers van het 1e elftal een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was Adrie Klijsen van sc Buitenveldert. Nu zijn we in gesprek met Ton Rekelhof, Technisch Manager van Kethel-Spaland en doet werkzaamheden voor de FUN Foundation van voorzitter Ron Brouwer

Na jaren als hoofdtrainer. Hoe bevalt het nu als Technisch Manager bij een grote club als Kethel-Spaland. Ton hoe zie je de toekomst van je club?

In 2017 Januari ben ik officieus begonnen en heb eerst de club geobserveerd en officieel begonnen op 1 juli 2017. Als Technisch Manager.  Met de HJO zijn we een hecht team, alhoewel ik Technisch manager ben sta ik het meredendeel op het veld. Daarnaast stuur ik het kader aan, maar het veld blijft trekken waardoor we samen met de HJO vaker op het veld te vinden zijn. 

Ton: "Op welke onderdelen binnen het jeugdplan liggen jouw prioriteiten?Zoveel mogelijk het straatvoetbal naar de club halen. Alles met een bal. Omdat kinderen al zo met een bal bezig zijn voor de training en continu actief zijn, vind ik de WU niet gelijk nodig maar zoveel mogelijk met de training beginnen.

Stel je even voor aan het “Voetbal Totaal" publiek:
Ton Rekelhof, docent Duits op een school met kinderen met autisme...ik ben in bezit van bezit TC1 senioren. Was KNVB Regiocoach en ook docent TC3. o.a. Als hoofdtrainer en heb ik met plezier gewerkt bij diverse clubs als Nieuw Lekkerland, s 'Gravendeel, WFB, Groote Lindt, VVAC en Vicoria '04 enz.

Hoe lang ben je actief binnen Kerthel Spaland:

Vanaf 1.7.2017 officieel


Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe sinds je actief bent bij deze club:
Waarden en Normen convenant geintroduceerd. En in de korte periode dat ik er ben het doorschuiven van een talent 2e jaars E naar de Jo13-1. Gewoon om hij het niveau aankan. Er zijn meer leden gekomen. Nieuwe voertbalveldjes, waarbij  Pim Blokland een grote rol gespeeld heeft.

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

Veld 5 was door brand in de parkeergarage niet echt bruikbaar. Ieder lid die de club verlaat vind ik een dieptepunt.

Zou je een hoofdtrainersbaan niet uitsluiten?
Nee zou het best ambieren als er iets moois op mijn weg zou komen maar nu vind ik dit vak als Technisch Manager veels te leuk.

Meest bijgebleven trainers (en waarom):
Rob Kleijn bij Rood Wit A echt een mens een mens
s 'Gravrendeel Ronald Hulsebosch

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):
Kevin van Valen. s 'Gravendeel.....Sterk aan de bal, mooie voetballer. Mathijs Blonk. Goede voetballer maar jammer genoeg geen mentaliet bij WFB. Had veel meer ingezeten. In het leven buiten voetbal een topgozer.


MENING

Naar welk niveau wil jij met de jeugd van Kethel Spaland en waarom?:
Selecteteams naar hoofd of 1e klasse. Goede C en D lichting

Wat wil je verbeteren als HJO bij Kethel Spaland. Wat voor een termijnplanning heb je uitgestippeld?:
Goed betaalde en opgeleide trainers. Die in staat zijn kinderen nog beter te maken.

TOT SLOT

Wat is je levensmotto:
Geluk, plezier, sport bedrijven uit passie en beleving

Wat is nog je grootste wens als we praten over Kethel Spaland
Continiteit en meer structuur in het uitvoeren van de opleiding binnen de vereniging.

 

Adrie Klijsen: HET voorbeeld van een vrijwilliger met passie voor het jeugdvoetbal...

 

KlZe zijn er nog steeds: de vrijwilligers met passie voor het jeugdvoetbal:

In deze rubriek belichten we voetballiefhebbers een belangrijke rol spelen binnen de club. In de vorige editie was het Danny Wagenhuis, die zijn verhaal over het voetballeven van zijn club etaleerde. Deze keer is het de beurt aan Adrie Klijsen van sc Buitenveldert. Adrie is al jarenlang verbonden aan de club. Hij traint en coacht zijn team van Buitenvelder 

 

Stel je even voor aan het Voetbal Totaal publiek:

Ik ben Adrie Klijsen 48 jaar, werk bij de gemeente Amsterdam stadsdeel zuid Hier heb ik de functie als coördinator / teammanager van de afdeling schoon. In mijn vrije tijd train en coach ik de jeugd van sc buitenveldert JO13-5.

 

Hoe lang ben je actief binnen sc Buitenveldert:

Ik ben sinds 2011 actief bij sc buitenveldert het jaar dat mijn zoon mocht gaan voetballen. Toen werd er gezocht naar een teamleider voor het team F10 en zo ben ik dat gaan doen En ben ze toen ook 2x per week gaan trainen en op de zaterdagen gaan coachen. Ik heb ook 2 jaar de kleding en materialen verzorgt voor de jongens jeugdteams, zowel trainingsmaterialen wedstrijdkleiding trainingskleding ect evt.

 

Wat zijn je hoogtepunten tot nu toe sinds je actief bent voor de club:

Niet alleen mijn hoogte punten maar vooral voor deze groep jonge jongens die voor het Eerst een teamsport gingen behoeven maar, voor mezelf is het dat de kinderen en ouders Zoveel plezier hadden en dan ook nog voor mezelf met 4 verschillende teams F en E pupillen 5 x kampioen worden in 4 seizoenen ( najaar en voorjaarskampioen ) en dat met zoveel plezier Van de kinderen tijdens de trainingen en wedstrijden. En dat ik jongens vanuit een recreatief team naar een selectie team heb kunnen brengen.

 

Wat zijn daarentegen je dieptepunten:

Dat is van afgelopen seizoen door mis communicatie tussen de coördinators van de JO13 recreatief en mijn ik mocht een lijst met spelers doorgeven waar ik een team van kon maken voor het nieuwe seizoen, de afspraak was dat ik eerst te horen kreeg of dit goed was en dan de ouders en spelers persoonlijk kon bijpraten zowel de gene die in het team bleven als de gene die naar een ander team zouden spelen in het nieuwe seizoen maar, tot mijn verbazing stonden de team indelingen ineens op de site van buitenveldert en kreeg ik boze ouders aan de telefoon en of kreeg boze mails dat was niet fijn. Ik ben vrijwilliger en doe het met veel plezier en wil dat ook overbrengen naar de kinderen.

 

Meest bijgebleven trainers (en waarom):

Dat is Henk Groot die trainden mijn in de tijd dat ik in de D3 van ajax speelden , ik was toen 12 jaar en heb toen zoveel geleerd discipline techniek teamsport alles wat met voetballen had te maken maar ook respect helaas maar zeer leerzaam heb ik daar 1 seizoen gespeeld op het mooie terrein van ajax de meer. Daar buiten Louis van Gaal zijn inbreng op een team en zelfverzekerdheid en zelfs zijn arrogantie die hij kan overbrengen vindt ik klasse hij heeft bij vele grote clubs zich zelf bewezen zowel in Nederland als in het Buitenland.

 

Meest bijgebleven voetballers (en waarom):

Bij sc buitenveldert is dat Xavier MacNack hij speelde bij mijn in de E pupillen deze jongen was voor zijn leeftijd al zover met zijn voetbal capaciteiten ik denk zelf dat als hij blijft voetballen we van deze jongen nog wel wat gaan horen over een aantal jaar. Hij is verhuisd naar Almere en daar voetbalt hij momenteel volgens mijn in Almere bij waterwijk. Ja en voor mijn Marco van Basten een speler die alle capaciteiten bezat die een voetballer moet hebben en dan vooral die van een spits, goede snelle passeertechniek goede koopkracht inzicht en doelpunten maken en dat in top competitie ’s en Nederlands elftal.

 

MENING

sc Buitenveldeert:

Een mooie grote club en een hele goede dames afdeling. Een club die steeds groter wordt. En geeft jonge trainers de kans om te groeien om ze selectie teams te laten trainen en coachen hier in worden ze goed begeleid door Bert Reijmers TJC. Vindt het wel jammer dat er te weinig aandacht wordt geschonken aan de recreatieve teams, hier is sc buitenveldert echt afhankelijk van de vrijwilligers. Ik zelf regel veel voor mijn team en als het kan ook voor de andere teams dat komt mede doordat ik me ook laat horen en zien, wat andere vrijwilligers te weinig doen. En ze mogen best wel wat meer doen voor de jeugd en dan met name de recreatieve jeugd, ik bedoel niet ieder team heeft een trainer dus dit wordt dan verwacht dat dit door een ouder wordt gedaan dat mag wel veranderen.

 

Prestaties 1e elftal: 

De zondag heren 1 valt nog tegen gezien de kwaliteiten die rond lopen. De zaterdag heren 1 die gaan wat beter, en hebben vorig seizoen goed gepresteerd. De dames 1 ja die gaan zo goed en hier wordt ook veel voor gedaan zoals speelsters aantrekken en sinds kort dan de samen werking met de AJAX dames.

 

Meisjes moeten vooral tussen de jongens voetballen

Ik denk dat dat tot een bepaalde leeftijd zeker goed is voor de ontwikkeling van de spelers van zowel de jongens als meisjes en elkaar zo ook waarderen en respecteren.

 

Amateurvoetbal en vrijwilligers

Ze kunnen niet zonder, maar Ik vindt dat deze vrijwilligers ook wel wat meer aandacht mogen krijgen want echt zonder zouden de meeste amateurverenigingen niet meer bestaan. ik neem nu mezelf er gaat best wel veel vrije tijd in zitten en het reizen, en ik ben natuurlijk niet de enige die als vrijwilliger 3x per week en soms wel vaker bezig is voor het team of de club. Amateurvoetbal kan niet zonder bestuurders: Nee dat denk ik ook niet maar dan moeten dit wel de juiste mensen zijn ik denk dat dat bij sc buitenveldert wel de juiste mensen zijn die er ook wel verstand van hebben en weten wat ze doen om de club gezond te houden.

 

Voetbal Totaal:

Ja goed opgezet en eerlijk, geven iedereen de kans om zijn of haar mening te geven,

 

TOT SLOT

 

Wat is je levensmotto:

Fouten maken we allemaal Dus leer van elkaar. Wat is nog je grootste wens als we praten over sc Buitenveldert: Mijn wens is dat het recreatieve gedeelte van de club meer aandacht krijgen, en dat ook daar in wordt geïnvesteerd. En dat de heren teams ook naar de top kunnen komen net als de dames.

 

Wie zou je graag willen zien in deze rubriek 'langs de lijn':

 

Marcel Uijldert. Lid van voetbalvereniging KAGIA en organisator van de jeugd toernooien bij KAGIA

 

 

 

page loading