Interviews

Seizoen geopend bij FC Aalsmeer Vaneman Toernooi

Seizoen geopend bij FC Aalsmeer met RKDES 1, KDO 1, FC Aalsmeer zat. 1 en FC Aalsmeer zon. 1. De 1e foto's online De bal rolt weer en dat hebben we gemerkt. Het gependel tussen de wedstrijden heeft al een aardig beeld gegeven waar de clubs staan. De 1e helft bewust even naar de naar de 2e klasse gepromoveerde KDO en 3e klasse RKDES. Een sterker RKDES had het beste van het spel en speelde vanaf het begin vrij sterk met goede aanvallen, veel diepte, acties en crosspasses. Bij balverlies werd snel druk gezet door de spitsen. Het was alleen nog wachten op doelpunten en die kwam ook voor RKDES en ging de rust in met een 0-1 stand. 

Aalsmeer Zaterdag spelend in de 1e klasse was een maat te groot voor de zondag 1. Met 3-0 werd een grote stap gezet naar toernooiwinst. Uiteindelijk werd het bij KDO RKDES door een doelpunt van Rick Verkuyl een overwinning voor RKDES. 

 

Komende zaterdag, heeft het lot bepaald dat Aalsmeer Zaterdag tegen KDO uitkomt en RKDES het tegen Aalsmeer Zondag mag opnemen. Beide wedstrijden beginnen om 19:00 uur.

 

 

Aalsmeer3

 

Waarom is voeding belangrijk voor sportende kinderen?

De eerste trainingen komen eraan en dat impliceert dat het eetpatroon van kinderen enorm belangrijk is.....ook voor onze regio verenigingen.

 

Net als bij volwassenen hebben kinderen en tieners goede voeding nodig om gezond te blijven en optimaal te presteren. In tegenstelling tot volwassenen gebruiken zij hun voeding niet alleen voor hun dagelijkse activiteiten maar ook om te groeien en zich lichamelijk te ontwikkelen. Voor kinderen en tieners die regelmatig sporten is het daarom belangrijk om extra aandacht aan hun voeding te schenken. De focus moet hierbij liggen op een gezond en gevarieerd voedingspatroon en niet op sportrepen, sportdranken en supplementen.

Energiebehoefte van de jonge sporter
 

De extra energie die een volwassene nodig heeft bovenop de energiebehoefte voor dagelijkse activiteiten is afhankelijk van de duur en intensiteit van de inspanning. Een duursporter heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan een sprinter. Er is echter geen specifieke data voor kinderen die regelmatig trainen. Bij kinderen die wandelen of hardlopen is aangetoond dat zij relatief meer energie gebruiken dan volwassenen. Wanneer men de energiebehoefte voor een bepaalde sport wilt bepalen kan men dus geen tabbellen voor volwassenen gebruiken en deze aanpassen voor het gewicht van kinderen of tieners.

 

In tegenstelling tot volwassenen gebruiken kinderen bij langere inspanningen meer vetten dan koolhydraten. Ook bij korte intensieve inspanningen maken kinderen vooral gebruik van het aerobe energiesysteem en halen ze hun energie voornamelijk uit vetten. Daarentegen doen volwassenen bij intensieve inspanningen vooral een beroep op het anaerobe energiesysteem waarbij koolhydraten de belangrijkste brandstof is en er verzuring (lactaat productie) ontstaat.

 

Het is niet duidelijk of deze voorkeur naar vetten tijdens inspanning ook gevolgen heeft voor de voedinginname van kinderen. Er is echter geen reden om aan te nemen dat kinderen of tieners meer dan 30% van hun energiebehoefte uit vetten moeten halen. De richtlijnen van het voedingscentrum geven aan dat jongens van 9-13 jaar 2500 Kcal per dag nodig hebben en meisjes 2300 Kcal, jongens van 14-18 jaar 3300 Kcal en meiden van 14-18 jaar 2500 Kcal per dag. Deze referentiewaarden gelden alleen voor de actievere jongens en meiden.

Zie ook de bron Optimaal Sporten 

Pestgedrag en hoe nu verder?

"Laat nou maar", zegt Ties tegen zijn moeder. Hij zakt nog liever door de grond dan dat zijn moeder naar de voetbalclub zou stappen. Dat zou het alleen maar erger maken. Je verlinkt elkaar niet in de B3. Doe je dat wel, dan kun je erop rekenen dat ze je nog een keer te grazen nemen. Net zoals de vorige keer toen de bal keihard in zijn buik werd geschoten.

Ze hadden Ties al een keer weggepest. Maar hij is net, na vier jaar, weer terug in hetzelfde team. En nu, na de verloren wedstrijd van afgelopen weekend, ineens die genadeslag op Twitter: "Rot toch op, je kan niks, door jou hebben we verloren." De harde ballen komen nu ook vanachter de computer.

Cyberpesten

De sportbonden gaan het pesten op sportverenigingen aanpakken. Volgens hen is het voorbeeld van Ties een van de velen. Steeds vaker krijgen sportverenigingen te maken met pesten via sociale media als WhatsApp en Twitter. Zeker voor jeugdleden is het niet altijd duidelijk hoe ver ze kunnen gaan. Daarom beginnen verenigingen samen met het kenniscentrum Mijn Kind Online de campagneSportief met Sociale Media.

Volgens Remco Pijpers van Mijn Kind Online is het probleem groot. "Scheidsrechters worden door spelers uitgescholden op Twitter en teamgenoten pesten elkaar via een gezamenlijke WhatsApp-groep."

"Op basis van CBS-cijfers wordt geschat dat gemiddeld 1 op de 10 jongeren digitaal wordt gepest", zegt Pijpers. Dan gaat het om scheldpartijen, negeren, bedreigen, chantage of het verspreiden van intieme foto's of filmpjes.

Emoties

Pijpers meent dat ouders vaak niet weten wat er speelt en dat medewerkers van de sportverenigingen niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. "De aanpak van pesten op scholen is verplicht, maar bij sportverenigingen waar de emoties hoog oplopen, niet", aldus Pijpers.

Initiatiefnemers van de campagne, de Koninklijke Nederlandse Hockeybond en Mijn Kind Online, komen in augustus met voorlichtingsmateriaal voor sportverenigingen.

Schorsing

Guido Davio van de Hockeybond zegt dat het goed is dat er nu een handvat voor verenigingen komt. "Dan weet je wanneer je als bestuur moet zeggen: dit gaat over alle grenzen heen, hier moet je een tuchtzaak van maken en overgaan tot schorsing."

Dat zou volgens Davio alleen mogen in het uiterste geval. "Het gaat meer om het gesprek dat je met z'n allen voert. Dat je kinderen bewust maakt van de impact. Je ziet dat cyberpesten vaak vluchtig gebeurt, in een opwelling, terwijl kinderen niet beseffen wat de consequenties zijn."

Uit een artikel bij de NOS

OUDERS IN KLEEDKAMERS, WAT VINDT JIJ?

Na het sporten sta je kletsend in de kleedkamer. Je trekt je kleren uit. Dan loopt een vader of moeder de kleedkamer in. Die gaat erbij zitten terwijl jij daar in je blootje staat. Voel je je ongemakkelijk? Een hoop kinderen wel. Daarom maken sportclubs regels voor ouders.

Bij kinderen vanaf tien jaar geen ouders meer in kleedkamers, bijvoorbeeld. Zwembad De Kwakel in Utrecht heeft nu zelfs vier kleedkamers voor ouders die samen met hun kinderen omkleden. Eentje voor mannen met zonen, eentje voor vrouwen met dochters, eentje voor mannen met dochters en eentje voor vrouwen met zonen. Zo kun je beter kiezen waar je je op je gemak voelt, denkt het zwembad. Overdreven of logisch?

Overdreven, vindt Jesper Rijpma van de politieke partij VVD in Utrecht. Kinderen moeten juist leren dat bloot heel normaal is, vindt hij. Regels zijn dus nergens voor nodig. Ouders in kleedkamers zijn juist handig omdat ze het zien als er gepest wordt, voegde een moeder toe. Maar sommige sportclubs zijn zelfs nog veel strenger dan zwembad De Kwakel. Als kinderen ouder dan zeven of acht jaar zijn, kunnen ze zichzelf prima aankleden. Laat die ouders vanaf dan dus maar lekker buiten de kleedkamer wachten.

Zelf vind ik regels over kleedkamers best normaal. Want niet iedereen houdt van blootbezoekers. Toen ik tien was, vond ik het ook stom als er moeders mee de kleedkamer in liepen. De moeders moesten maar samen in
de kantine wachten. Wat vind jij?

 

Vertaal dat naar je eigen kind en team!

 

Bron tekst komt uit Kidsweek

Bah wat vies.....douchen verplicht stellen?

We blijven het maar herhalen.........

Waarom is het verstandig om wel te douchen na het voetballen? Er zijn meerdere goede redenen:

1. Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.
2. Ook is het belangrijk om te weten dat juist het oude zweet zorgt voor mogelijke infecties en dat het bovendien stinkt. Zeker niet prettig met elkaar na afloop van een uitwedstrijd!
3. Het is beter voor je spieren als je na het voetballen doucht. Met een warme douche voorkom je dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afvalproducten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
4. Na het sporten is je lichaam warm geworden. Deze warmte moet je weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt, blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vochtafvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter, omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in de warmte regulatiemechanisme. Een slechte warmteregulatie is nadelig voor de prestatie. Kortom redenen genoeg om Uw kind wel te laten douchen na een wedstrijd of training.
5. Komen de kinderen in de puberleeftijd dan ontstaat er een andere situatie. Je wordt bewuster hoe je er uit ziet! Sommigen schamen zich daarvoor terwijl dat helemaal niet aan de orde is. Steeds uitstellen zal het uiteindelijk moeilijker maken om samen te douchen. Van jongs af aan er aan wennen zorgt dat kinderen ook makkelijker door deze periode groeien. 


De tijden veranderen …… maar zo’n 10 jaar geleden was dit onderwerp niet aan de orde. Geen geneuzel van, ik heb mijn handdoek vergeten. Die werd altijd meegenomen, sportslippers werd aangemoedigd. O ja en een schone onderbroek zat ook in de tas! Je kwam niet in sporttenue!

Zie ook bij DWOW

Dat was het dan.....en nog bedankt voor je hulp in al die jaren...

Column:
Dat was het dan.....en nog bedankt voor je hulp in al die jaren. Maar ik kan je vertellen dat we niet meer verder gaan met je.......Waarom? Pfff, tja, moeilijk....andere weg inslaan of zo?
Jeetje denk je dan en we zien het bij zoveel verenigingen dat vrijwillig kader en ook kader die werken met een vrijwilligersvergoeding worden afgescheept met.....bedankt en de mazzle.....
 
Bestuur
De vereniging is één waarbij het bestuur het hoogste orgaan is die ook beleid uitschrijft op organisatorisch gebied, althans dat wordt beweerd, maar is het in feite niet een club mensen die bij god niet weten wat er gebeurt op de werkvloer, laat staan dat ze daar interesse in tonen. Het 1e speelt 2e klasse en laten we dat koesteren en alle jeugd hangt wel een beetje als een molensteen om onze nek.....
 
Kader
Steeds vaker maak je dat mee dat bestuurders op de stoel van de technische mensen gaan zitten terwijl men niet verder zijn gekomen dan een zwemdiploma of iets dat daar voor doorgaat, maar wel beslissingen nemen ten nadele van de eigen vereniging. En daar staan ze niet bij stil....weten niet wat al de jeugdtrainers en het vrijwillig kader op het veld uitspoken. Laat staan of ze überhaupt interesse hebben en komen kijken.
Het is jammer, maar ook slecht voor diegene die zich jaren hebben ingezet en worden afgescheept met een gevulde koek en hun stinkende best hebben gedaan en dan aan het eind van de rit te horen krijgen we gaan niet met je verder....Hoe schandalig ze dan met mensen omgaan....
 
Wegsturen
Het grappige is, het wegsturen is niet zo moeilijk, maar nieuwe krijgen wel, maar laten we hopen dat ze dan geen nieuwe krijgen en dat verenigingen maar eens inzien wat ze hebben weggedaan. Nu komt het aan op het werven van nieuw kader, maar jeetje het gaat wel erg moeilijk en moeizaam.
Helaas zit tegenwoordig deze maatschappij zo in elkaar, maar ik hoop dat bestuurders eens wijzer worden en nadenken voordat ze mensen wegsturen voordat er ook maar enigszins een gesprek is geweest.
 
En beste bestuurder, kijk eens naar jezelf en durf te reflecteren op je eigen handelen? Dat is al moeilijk genoeg en een kunst op zich.
 
Veel plezier op deze mooie zondag.
 
De UITDAGING 
Dat is ook de reden dat we zelf een voetbalorganisatie hebben opgezet waarbij kinderen leidend zijn..............trainers en kader héél belangrijk zijn en worden geholpen met de vraag wil je mij helpen het zelf te doen?
 
In Haarlem, Witmarsum (Friesland) en Oosterland (Zeeland)
 
Marcel Wagenhuis
 
pasfoto
 

Is de aanval de beste verdediging?

We hebben dit seizoen toch wel weer een klassieke tweestrijd meegemaakt met Ajax en Feijenoord en in mindere mate PSV. Eindelijk is het weer zover gekomen. Beiden met mooi en fris aanvallend voetbal hebben het aantallen bezoekers van wedstrijden maar ook de uitwedstrijden doen stijgen.

Als je kijkt naar spelers die beide clubs hebben kunnen inkopen is dit een gouden greep geweest. Natuurlijk er is altijd wel wat aan te merken , maar toch, voor onze Nederlandse begrippen hebben de meeste spelers het vrij goed gedaan en talenten hebben hun marktwaarde verhoogd. Hoe komt dat nou zou je zeggen.

Hebben we soms innovatieve trainers aan het werk gezien die met het beschikbare materiaal binnen hun visie het maximale rendement hebben gehaald?

Hebben ze talenten door laten stromen? Of heeft het puur met een mix van factoren te maken?

 

Kalmte

Natuurlijk de spelers renderen op het moment dat het rustig is, zowel binnen de bestuurlijke lagen, maar ook bij het technisch management. En dat klopte bij beide verenigingen. En het zijn nog verenigingen met een structuur van opleiden vanaf de jongere jeugd tot met de A junioren.

Maar kijk eens naar de trainers, Peter Bosz en Giovanni van Bronckhorst, 2 innovatieve trainers die het na hun periode bij AJAX en Feijenoord zeker bij goede clubs gaan terecht komen.

 

Aanvallen

Beiden hadden en hebben een aanvallende visie waarbij de bal snel rond ging en continu de vrije man kon worden aangespeeld. Veel bewegende spelers, die juist renderen op postities waar ze het beste tot hun recht kwamen. Heerlijk om naar te kijken. Maar waar wij als Nederlanders het aanvallende voetbal hoog hebben zitten en het verdedigen een broertje dood aan hebben kwam binnen het aanvallende voetbal het verdedigen tot uiting. Niet altijd, maar in de meeste gevallen wel. Op het moment van balverlies of bij de opbouw van de tegenstander zag je direct dat spelers, maar dan ook alle spelers, druk gingen zetten, daar waar de bal was en vaak was dat op helft van de tegenpartij. Zelfs internationaal heeft dat veel lof geoogst voor de gedurfde manier van spelen bij AJAX.

 

Goh wat geeft dit de burger weer moed en zin om naar te kijken. Als we weer zo gaan opleiden binnen ons voetbal, binnen ons amateurvoetbal weet ik zeker dat er weer leuke tijden aan gaan komen.

Daarom feliciteer ik mede namens Voetbal Totaal Peter Bosz en Giovanni van Bronckhorst met hun opvatting en visie over voetbal.

 

Nu wij nog als jeugdtrainers om dit bij de kinderen te realiseren, waardoor ze nog meer plezier gaan ervaren binnen het spelletje wat voetbal heet.

 

Heeft de jarenlange techniektraining ons nu echt verder gebracht?

Column: Marcel Wagenhuis Uithoorn

 

Vol goede moed naar het voetbal waar diverse wedstrijden werden gespeeld, beker en inhaal bij vooral de onderbouw tot en met O12-1. Daar kom ik mijn mentor Hans tegen en hebben we het allebei over het zelfde probleem. Spelen in zo een kleine ruimte dat je amper nog een graspriet kon waarnemen. En maar pingelen, pingelen en vlak voor de goal nog effe een bal afgeven, tja als je niet verder kunt kan je altijd nog een ander in de problemen brengen, is toch ook leuk? Allebei begonnen we over hetzelfde en heb ik dat eens eerder aan de kaak gesteld. Er wordt gepingeld om het pingelen, techniekjes die je niet op bepaalde hoogtes moet laten afspelen, maar aandacht aan functionele techniek zou veel interessanter zijn. Techniektraining wordt bij velen als doel gezien. Wij zien het anders....Een middel om te komen tot....wij gaan er vanuit dat kinderen keuzes kunnen maken in HUN spel. Bevragen wij kinderen bij hun of haar keuze of leggen we dat op?

 

Maar wat ons direct bij veel teams opviel? Totaal geen organisatie. Geloof me, zonder een goede organisatie bij balbezit en balverlies is funest voor het voetbal. Met een goede organisatie ga je als team beter voetballen. Het individu komt ook meer aan voetballen toe. Organisatie:

De organisatie in het veld is er niet, hoe kom je dan vooruit of achteruit? De keeper heeft een bal en geeft een hijs naar voren en maar rennen met z'n allen.

 

Totaal geen bedoeling en iedereen maar coachen op datgene wat al gebeurd is. Nee kijk naar het moment dat het wel nodig is, stel je hebt de bal niet, hoe sta je dan? En waar sta je dan? Hoe help je elkaar? En Hans vertelde mij, die techniektrainingen helpen het voetbal naar de knoppen en zo denk ik er ook over, maar we schieten door met al die techniektrainingen. Mensen kijk eens naar de organisatie, daar moeten we naar toe zodat kinderen wedstrijden kunnen winnen.

 

Dat willen kinderen toch graag? Daar kan jij ze mee helpen, vooral hoe staat je organisatie! We denken dat 90% van de verenigingen het woord bezigheidstherapie hoog in het vaandel hebben staan. Als ze maar leut hebben, toch? 

 

Individueel of teamorganisatie?


De laatste weken heb ik tijdens het mooie weer een aantal wedstrijden gezien bij diverse teams zoals bij O17 en lager waarbij zeker de teamorganisatie steeds belangrijker wordt. Natuurlijk, het individu is zeker van belang echter zonder goede organisatie zowel met als zonder bal geeft mij toch de doorslag of je daarmee een wedstrijd wint of verliest. Helaas zie ik nog steeds wedstrijden bij teams O9 dat hele goede voetballertjes maar ook voetbalsters bewust in lagere teams worden gehouden om maar met het team te winnen, terwijl zijn of haar maatjes in 40 of 50 minuten alles geraakt hebben behalve de bal. Zeer jammer omdat iedereen aan voetballen moet toekomen.
Tijdens de laatste bijeenkomst Pilot TC3 jeugd ging het vooral om hoe sta je als je de bal niet hebt, als team, als linie en uiteindelijk als individu. Vooral werd er met elkaar tactisch gesproken over de wedstrijd tussen een B1 en A2.
Het individu kan het verschil maken, maar zonder goede teamorganisatie gaat dat ook niet lukken. Hoe goed je ook bent en het verschil zou kunnen maken.
Ik durf dan ook wel te stellen dat de wedstrijden die ik gezien heb, vooral in de onderbouw, individueel veel goede spelertjes oplevert maar als team niet staat. Als daarbij een gelijkwaaardige tegenstander tegenover staat wordt het een moeilijke zaak om tot scoren te komen.


Als je veel spelertjes ziet op de voetbalscholen, gaat het om de techniek,tenminste in de meeste gevallen. In feite denk ik weleens, waarom komen er geen voetbalscholen waarbij je als team extra kunt trainen waarbij teamorganisatie van belang is? Niet elke speler zal het hoogste halen. Meer als team, elkaar helpen, in elke line zal elk individu wellicht nog wel veel meer plezier geven. En renderen. Teamfuncties en teamtaken......
Wie staat erop met een mooi idee om met zijn voetbalschool de teamorganisatie(wat doen we als we de bal hebben en wat doen we als we de bal niet hebben) te willen trainen? Elke vrijwillige trainer heeft daar best moeite mee bij de club, daarom is het van belang dat bij elke trainer een praktijkbegeleider staat om de trainer te helpen. Gediplomeerde trainers en trainers in opleiding zullen dat uiteraard toepassen, maar kijk eens naar de vrijwillige trainer? Een mooie taak voor iedere club?

De Eredivisie wordt steeds meer een financiële dreumes

cake

"Soccer ball cake" (CC BY 2.0) by Spiegel

De conclusie is hard en onvermijdelijk: de Nederlandse Eredivisie telt financieel en daardoor sportief amper nog mee. In de topsport gelden heldere wetten. Clubs die de hoogste salarissen kunnen betalen, trekken de grootste talenten aan. De Messi’s en Ronaldo’s van de voetbalwereld lachen al jaren om de eredivisiesalarissen. En die trend wordt alleen maar heviger.

De Europese voetbalbond UEFA houdt een ranglijst bij, waarmee het niveau van nationale competities valt in te schatten. Nederland staat momenteel op een treurige dertiende plaats, gebaseerd op een gewogen score die begint in het seizoen 2012-2013 en doorloopt tot het huidige. Punten worden behaald op basis van de Europese prestaties. En die zijn niet best, lichtpuntjes als PSV (tweede ronde Champions League in 2016) daargelaten.

Dat Nederland ’s werelds grootste competities als de Spaanse La Liga, de Duitse Bundesliga, de Engelse Premier League en de Italiaanse Serie A voor moet laten is vanzelfsprekend. Dat was nooit anders. En de oliedollars stuwen de Russische en Oekraïense competities flink op, dat is ook onvermijdelijk. Maar hoe kan het dat clubs uit de Portugese, Belgische, Tsjechische en Zwitserse competities ook meer punten hebben vergaard? Al die landen zijn stuk voor stuk kleiner, maar de clubs gaan kennelijk slimmer met hun financiële potentie om.

Uefa
"Ver Manchester United vs. Bayern Múnich" (CC BY-SA 2.0) by MULADAR NEWS

Spaanse (16), Italiaanse (12), Engelse (12) en Duitse (7) clubs hebben samen al 47 keer de Champions League of de voorganger Europa Cup I gewonnen. Nederland doet het wat dat betreft met zes cups niet slecht, maar er lijkt na Ajax in 1995 nooit meer een opvolger te komen. Sla er de noteringen bij een bookmaker als Betway maar op na: ook zij geven jaar in jaar uit Nederlandse club geen schijn van kans.

We keren weer terug naar de theorie over salarissen. Uit onderzoek van The Graduate School of Social Sciences blijkt dat Manchester United de hoogste salarissen ter wereld betaalt aan voetballers. Heb je een contract bij de Red Devils, dan zit je voor de rest van je leven gebakken. Het gemiddelde jaarsalaris is 6,7 miljoen euro. Ook bij Barcelona (6,56), Manchester City (6,29), Real Madrid (5,86) en Chelsea (5,24) hebben de spelers geen zorgen.

In de top twintig staan elf Engelse clubs. Zij profiteren van de extreem opgekrikte tv-deal die vorig jaar is gesloten. Het gemiddelde jaarsalaris in de hele Premier League is 2,88 miljoen euro. Ook in Spanje (1,44), Italië (1,28) en Duitsland (1,21) kunnen ze daar alleen maar van dromen. In de Eredivisie verdient een speler gemiddeld 266.000 euro per jaar. En de belastingdruk ligt hier ook nog eens hoger.

Ook accountant KPMG heeft zich over de geldstromen in het voetbal gebogen. Het rapport European Champions Rapport 2017 schetst een schrikbarend beeld. Barcelona behaalt bijvoorbeeld een jaaromzet van 620,2 miljoen euro en Bayern Munchen weet 592 miljoen euro te genereren. Geen wonder dat die grootmachten achteloos met miljoenensalarissen en -transfergelden smijten. Niet alleen gevestigde sterren worden aan zulke megaclubs gebonden met beloningen die niet zijn te overtreffen. Ook tieners worden uit voorzorg alvast relatief kleine contractjes aangeboden. Falen ze, dan is er geen man overboord, want hun salaris zijn voor zulke clubs peanuts. Slagen ze half, dan kunnen ze met winst worden doorverkocht. En slagen ze helemaal, dan verdienen ze hun telkens opgevoerde contracten terug door prijzen bij elkaar te voetballen.

PSV was dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer in de groepsfase van de Champions League. De omzet van de Brabanders was 95,3 miljoen euro. Het zal voor PSV duivels lastig worden om die omzet significant te verhogen. De merknaam PSV is in de rest van de wereld simpelweg niet sterk genoeg. In Afrika zie je jongetjes shirts dragen van Arsenal en Man United, niet van Ajax of PSV. De nieuwe sponsoren en fans stromen naar die clubs toe. De groten worden groter, de kleinen zijn al lang afgehaakt.

page loading