Gezondheidseffecten Energiedrankjes

17-01-2018 10:30

 

Drank

Hoeveel cafeïne?

In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filter koffie en ongeveer 4 keer zoveel als in 200 milliliter cola. In een energyshot zit 50 tot 200 milligram cafeïne. 

In de Warenwet staat dat frisdrank niet meer dan 350 milligram cafeïne per liter mag bevatten. In 1 blikje energiedrank van 250 milliliter mag dus maximaal 88 milligram cafeïne zitten.

Wat is taurine en glucurono-lacton? 

Taurine is een stof die van nature in voedsel voorkomt. Het lichaam kan de stof ook zelf aanmaken.  Het speelt een rol bij het regelen van het vochtgehalte in de hersenen en bij het regelmatig kloppen van het hart. Of extra taurine een effect heeft op het lichaam is niet bekend, ook niet of een te hoge inname schadelijk kan zijn. 

Wat de rol is van glucurono-lacton in het lichaam is niet precies duidelijk. Het is een lichaamseigen stof die vrijkomt bij de afbraak van glucose in de lever. Via energiedrankjes krijg je meer glucurono-lacton binnen dan via ander eten en drinken. 

Er zijn geen aanwijzingen dat taurine en glucurono–lacton in de gebruikte hoeveelheden schadelijk zijn. 

 

Gezondheidseffecten

 

Suiker

Energiedranken heten ook wel hypertone dranken, vanwege het hoge suikergehalte. Energiedranken bevatten 8 tot 15 gram koolhydraten per 100 milliliter, wat gelijk staat aan 2 tot 4 suikerklontjes. Door het hoge suikergehalte zijn ze ongeschikt als sportdrank. Dat vertraagt namelijk de vochtopname in de darm. 

Overgewicht en diabetes type 2

Het drinken van veel suikerhoudende dranken zoals energiedrank, vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Lees hierover meer bij frisdrank.

Calorierijk

Energiedranken zijn calorierijk. In 1 blikje zitten ongeveer 100 kilocalorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, kom je aan. 

Cafeïne

De cafeïne in energiedrank kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Kijk voor de gezondheidseffecten bij cafeïne

Vermoeidheid

Het drinken van een energiedrankje kan de vermoeidheid in het verkeer tegengaan. Maar op de langere termijn is er mogelijk een kans op negatieve effecten. Er kunnen problemen ontstaan wanneer energiedrankjes gebruikt worden als slaapvervangers. Energiedrankjes zijn geen oplossing voor vermoeidheid. Luister naar je lichaam en negeer signalen niet.  

Uitdrogen

Energiedranken kunnen het lichaam uitdrogen. Als je energiedrank drinkt, drink dan ook altijd voldoende water. Zeker bij warm weer, bij extreme inspanning of in combinatie met alcohol. 

Energiedrank en alcohol

Combinatie van alcohol en cafeïne lijkt risicogedrag zowel positief te kunnen beïnvloeden door het verlagen van de invloed van alcohol op de reactietijd, als negatief door het onderkennen van de invloed van alcohol. Daardoor kun je je nuchterder voelen dan je in werkelijkheid bent.

 

Voedingsadvies 

Hoe minder, hoe beter

Energiedrank staat niet in de Schijf van Vijf. Vanwege de hoeveelheid suiker en de calorieën geldt: hoe minder energiedrank je neemt, hoe beter. Je kunt in plaats van energiedrank water, thee en koffie zonder suiker drinken. Lees meer over drinken dat wel in de Schijf van Vijf staat en over hoe je om kunt gaan met drinken en andere producten die niet in de Schijf van Vijf staan. 

Advies als je alleen kijkt naar de cafeïne in energiedranken

Als je alleen naar cafeïne kijkt gelden in het kort deze adviezen: 

 • Geen energiedrank voor kinderen onder de 13
 • Maximaal 1 blikje energiedrank per dag voor kinderen tussen de 13 en de 18 jaar
 • Zo min mogelijk, en maximaal 1 blikje  per dag voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Deze adviezen gelden niet als je daarnaast koffie neemt. Kijk voor de uitgebreide voedingsadviezen bij cafeïne.

Advies light-energiedranken

In light-energiedranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht. Toch staan light-energiedranken, net als light-frisdranken, niet in de Schijf van Vijf vanwege het negatieve effect op het tandglazuur, en raden we het vanwege de cafeïne af voor kinderen onder de 13. Voor light-energiedranken gelden verder dezelfde adviezen als bij de reguliere energiedranken. 

Advies bij alcoholgebruik

Het Voedingscentrum raadt het af om energiedrankjes te combineren met alcohol.

Advies bij het sporten

Het is niet aan te raden om energiedrankjes te drinken tijdens het sporten. Gebruik liever geen energiedrankjes voor het duursporten. Energiedrankjes zijn namelijk geen dorstlessers. Je kunt ervan uitdrogen en dat kan gevaarlijk zijn. 

Etiket

Volgens het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen moet op dranken met meer dan 150 milligram cafeïne per liter het cafeïnegehalte staan in milligram/100 milliliter. Ook moet op het etiket worden gezet ‘hoog cafeïnegehalte’. Dit geldt niet voor koffie en thee.

Het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling levensmiddelen bepaalt dat frisdrank niet meer dan 350 milligram cafeïne per liter mag bevatten.

Nieuwe wetgeving

Vanaf 13 december 2014 is de nieuwe Europese verordening ‘Voedselinformatie aan consumenten’ van kracht. Het volgende moet vanaf dan verplicht op het etiket staan: 

 • Op het etiket van dranken met meer dan 150 milligram cafeïne per liter, moet het cafeïnegehalte in mg/100 ml staan. Net als de melding ‘Hoog cafeïnegehalte. Niet aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven’. 
 • Op het etiket van andere producten waaraan cafeïne is toegevoegd, moet het cafeïnegehalte in mg/100ml vermeld staan. Deze producten krijgen de melding ‘Bevat cafeïne. Niet aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen’. 
 • Voor voedingssupplementen wordt het cafeïnegehalte uitgedrukt per dagelijkse aanbevolen portie. 

Bron Voedingscentrum

reacties  0 reacties reageren

LED-Boarding Operator (leuke bijbaan)

12-01-2018 10:27

 

1-997

Je bent bij elke thuis-wedstrijd van een betaald voetbal club aanwezig om de LED-Boarding operationeel te maken en te bedienen.

Veelal zal dit zijn bij de club in jouw woon omgeving. Je werkt zelfstandig en hebt een verantwoordelijke job.

Uiteraard word je bij aanvang door ons geschoold en in de praktijk begeleid.

Locaties waar we collega's zoeken:

Volendam, Velsen, Emmen/Meppen (D), Oss/Nijmegen/Arnhem, Den Bosch en Osnabrueck (D)

Taken en verantwoordelijkheden

Lees verder bij Indeed

reacties  0 reacties reageren

Cameraman/vrouw FC Volendam

12-01-2018 10:22

Klein

We zoeken voor onze thuiswedstrijden een man/vrouw die jeugdwedstrijden wil filmen op de zaterdagen met een videocamera van FC Volendam. Dit zal in het Kras Stadion en/of op de videotoren op veld C zijn. 

Functie-eisen: 
- Minimaal 16 jaar 
- Affiniteit met voetbal 
- Woonachtig in omgeving Volendam 

Heeft u interesse in deze functie, dan kunt u contact opnemen met Stanley van Kesteren: 0299 - 809900 / stanley.vankesteren@fcvolendam.org

reacties  0 reacties reageren

Salarisadministrateur KNVB

12-01-2018 10:12

 

1-840De KNVB is voor financiële administratie per direct op zoek naar een salarisadministrateur (0,7-1,0 fte). 

Voetbal is volkssport nummer één. De KNVB is met ruim 1,2 miljoen leden de grootste sportbond van Nederland. Wekelijks organiseert de voetbalbond, samen met bijna 3.200 verenigingen, ongeveer 33.000 wedstrijden. Op velden en in zalen nemen mannen, vrouwen, jongens en meisjes het daarbij tegen elkaar op met een sportieve en sociale doelstelling.

Voetbal om van te houden; dat is waar we ons voor inzetten. En dat we samen met clubs, officials, coaches, spelers, publiek, partners en sponsors écht willen realiseren. Elke dag opnieuw.

Wat ga je doen?

 • Je zorgt voor een juiste en tijdige verwerking en uitbetaling van salarissen;
 • Je zorgt voor efficiënte en betrouwbare werkprocessen;
 • Je levert een bijdrage aan boekhoudkundige werkzaamheden;
 • Je zorgt voor managementinformatie;
 • Je geeft voorlichting en toelichting inzake procedures, wet- en regelgeving etc.;
 • Je bent sparringpartner van de HR afdeling;
 • Je verstrekt gegevens aan derden, zoals PGGM, UWV, Belastingdienst en accountant.

Lees verder bij Werken in de Sport

reacties  0 reacties reageren

Medewerker opleidingsontwikkeling voetbal

12-01-2018 09:36

 

1-840

De KNVB is voor het KNVB Kenniscentrum per direct op zoek naar een medewerker opleidingsontwikkeling voetbal (1,0 FTE). 

Het doel van het Kenniscentrum is het stimuleren van kennisontwikkeling, innovatie en opleiding van en door de KNVB. Daarmee willen we de internationale positie van het Nederlandse voetbal versterken. Tot de beste van de wereld! Binnen het KNVB Kenniscentrum heeft de KNVB Academie een belangrijke plaats. Met een uitgebreid aanbod in leerprogramma’s is de KNVB Academie is dé leverancier van relevante en hoogwaardige opleidingen voor voetballiefhebbers.

 

Wat ga je doen?

De KNVB Academie ontwikkelt vanuit het programma Veilig Sport Klimaat opleidingsprogramma’s voor technisch en arbitrair kader. Als medewerker opleidingsontwikkeling werk je onder verantwoordelijkheid van de coördinator voetbalopleiding aan de sociale en pedagogische ontwikkeling van bestaande en nieuwe opleidingsactiviteiten. Daarbij houd je rekening met de wensen en behoeften van de (potentiële) deelnemers en de KNVB docenten die de opleidingen verzorgen. Je brengt pedagogische wensen en behoeften in kaart en vertaalt dit naar een concreet programma om in een veilige sportcontext te laten voetballen. Daarnaast ben jij verantwoordelijk voor de onderwijskundige en didactische onderbouwing van de activiteiten. Wanneer opleidingen zijn ontwikkeld, verzorg je instructies aan (hoofd)docenten en andere betrokkenen.

Lees de vacature verder op Werken in de Sport

reacties  0 reacties reageren

De Pupillentrainer

12-01-2018 08:05

Met trots hebben we deze nummers mogen maken. Dit is een deel van onze uitgaven. Zou dat nog kunnen in deze tijd?

Pupillentrainer  Pupillentrainer2  Pupillentrainer3

reacties  0 reacties reageren

Vervolg griepepidemie

06-01-2018 10:52

1-786

Zonder temperatuursverhoging mag er in principe doorgetraind worden. Het kan echter verstandig zijn om toch wat rustiger en niet te intensief te trainen.

Een griepepidemie betekent dat verkoudheden, griepaanvallen en andere infectieziekten weer in groten getale de kop kunnen opsteken. Ofschoon de niet-sporter al gauw zal zeggen dat het niet verstandig is om te sporten als je ziek bent, leeft de vraag onder fanatieke sporters wel degelijk. Veel sporters zijn toch ongeveer 3 tot 4 maal per jaar verkouden en als dat moment samen valt met sportieve plannen moet je toch een keuze maken. Een luchtweginfectie is vrijwel altijd een virusinfectie die zich kan manifesteren als een eenvoudige neusverkoudheid maar ook als een veel ernstiger beeld zoals een zware griep of zelfs een longontsteking. Voordat een advies gegeven wordt moet er onderscheid worden gemaakt tussen een infectie met algemene verschijnselen zoals koorts en spierpijn, of een infectie die zich beperkt tot lokale verschijnselen boven de nek zoals keelpijn, loopneus en hoofdpijn.

reacties  0 reacties reageren